Guvernul îşi asumă răspunderea pentru alegeri comasate
Premierul Emil Boc a anunţat luni, că Guvernul a decis să-şi angajeze răspunderea în legătură cu suprapunerea datei alegerilor parlamentare cu cele locale , în 2012.
Articol de Dan Carp, 12 Decembrie 2011, 11:15
UPDATE Guvernul îsi va asuma raspunderea pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale iar premierul Emil Boc va veni joi in faţa Parlamentului.
Decizia a fost luată, luni, în şedinţa Coaliţiei şi a fost confirmată, pentru Radio România, de liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader.
Proiectul va fi depus, luni, la Parlament şi va fi citit în plen pe 15 decembrie.
"Programul ar trebui să fie joi citit în Parlament şi apoi, dacă depun moţiunea, luni citirea moţiunii şi, eventual, joia viitoare, dezbaterea. E numai o lege tehnică, într-o situaţie în care, faţă de legea iniţială, unde sunt alegeri la termen, dacă se suprapun, care sunt modalităţile tehnice de a funcţiona comisiile electorale şi aşa mai departe, pentru cele două tipuri de alegeri - locale şi parlamentare. Nu discutăm nimic altceva, nici la număr de consilieri, la nimic, ci pur şi simplu tehnic, cum se desfăşoară o astfel de activitate electorală, cu suprapunerea celor două tipuri de alegeri", a precizat pentru Radio România, Mircea Teoader.
Săptămâna trecută, reprezentanţii partidelor de guvernare ajungeau la un acord asupra ideii comasării, iar luni, subiectul este din nou pus pe ordinea de zi a şedinţei guvernului şi a coaliţiei.
Partidele din coaliţia de guvernare ar urma să stabilească, luni, modul în care va fi pusă în practică iniţiativa de comasare a alegerilor, după ce la precedenta şedinţă s-au înţeles în privinţa desfăşurării simultane a alegerilor locale cu cele parlamentare în noiembrie 2012.
Preşedintele UDMR,Kelemen Hunor, spunea, săptămâna trecută, că varianta cea mai probabilă de a adopta actul normativ este cea a angajării răspunderii guvernului.
De remanrcat că UDMR condiţionează susţinerea proiectului, de păstrarea sistemului electoral uninominal şi a numărului actual de parlamentari.
"Nu sunt de acord, în acest moment, să discutăm, dacă nu am discutat şi nu am ajuns la o concluzie, privind sistemul electoral, să ne atingem de sistemul electoral cu 11, cu 10, cu 9 luni înainte de alegeri" a afirmat Hunor.
Opoziţia ameninţă cu moţiunea de cenzură
De cealaltă parte, opoziţia susţine că nu există niciun motiv constituţional sau de altă natură pentru care s-ar impune comasarea alegerilor.
În cazul în care se va ajunge la varianta angajării răspunderii pe acest proiect - atenţiona liderul PNL, Crin Antonescu, USL va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului.
"Dacă va veni un proiect pe care se angajează răspunderea şi care presupune comasarea şi, de asemenea, presupune şi păstrarea sau mărirea numărului de parlamentari, bineînţeles că mijlocul parlamentar prin care noi ne opunem va fi depunerea unei moţiuni de cenzură", a avertizat acesta.
În cazul în care coaliţia de la guvernare optează pentru angajarea răspunderii, iar variantele constituţionale şi democratice de a împiedica acest demers sunt epuizate, opoziţia ia în calcul un alt gest de protest, potrivit lui Crin Antonescu, retragerea din parlament a reprezentanţilor USL.