Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea salarizării
Opoziţia a anunţat deja că va depune o moţiune de cenzură după asumare, în timp ce sindicatele sunt nemulţumite de grila de salarizare, dar şi de nivelul salariului minim.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Decembrie 2010, 08:56
Guvernul îşi asumă, marţi, răspunderea în Parlament pentru Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi pentru cea privind salarizarea în 2011 a acestei categorii de angajaţi.
Cele mai importante prevederi sunt majorarea salarială de 15% în 2011 şi creşterea salariului minim brut pe ţară la 670 de lei.
Opoziţia a anunţat deja că va depune o moţiune de cenzură, în timp ce sindicatele sunt nemulţumite de grila de salarizare, dar şi de nivelul salariului minim.
"Peste jumătatea grilei sunt cei care fac parte din organele de represiune ale statului, ceea ce mi se pare o aberaţie, dacă considerăm că sănătatea, educaţia şi cultura nu sunt priorităţi şi sunt priorităţi alte ramuri de activitate, subdomenii. A doua nemulţumire: plaja s-a modificat de la 1:15 şi constatăm că la ramurile la care am făcut trimitere au rămas îngheţaţi coeficienţii acolo, iar la cele la care am făcut trimitere înainte şi cele care se consideră prioritare au ajuns cu salariul la maximum 15, între 12, 13, 14. Învăţământul rămâne la 4, Sănătatea la 5", a spus Iacob Baciu, liderul Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România.
Toate cele cinci mari confederaţii sindicale au anunţat, de altfel, că nu vor mai participa la comisiile de dialog social pe motiv că Guvernul le rezervă exclusiv rolul de figuranţi.