Guvernul îşi asumă răspunderea pe Legea restituirii proprietăţilor
Guvernul intenţionează ca angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate să aibă loc la 26 martie, nu la 19 martie cum se intenţiona iniţial.
Articol de Flori Doman, 13 Martie 2013, 14:50
Premierul Victor Ponta, a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că Executivul ar urma să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pe 26 martie pentru Proiectul de lege privind soluţionarea problemei retrocedărilor.
Totodată, Guvernul va trimite la CEDO proiectul privind despăgubirile pentru imobilele naţionalizate.
Premierul a arătat că, prin discuţii cu CEDO, se asigură că soluţia Guvernului nu va genera în continuare dosare şi contestaţii pe rolul acestei instanţe.
"Îl vom trimite şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a avea, dacă e posibil, un punct de vedere. Primele mesaje pe care le-am primit de acolo în mod informal sunt extrem de pozitive în acest sens", a spus el.
Proiectul este în dezbatere publică de marţi.
Victor Ponta a precizat că săptămâna viitoare, miercuri, în urma discuţiilor şi a dezbaterii publice, proiectul de lege ar urma să fie adoptat în cadrul şedinţei de Guvern.
"Asta înseamnă că, în baza discuţiilor pe care le-am avut cu conducerea celor două Camere, pe data de 26 va fi angajarea răspunderii Guvernului. În felul acesta este şi timp pentru încă eventuale retuşuri de făcut la lege, este timp să primim şi - sper - observaţiile de la CEDO, în aşa fel încât soluţia pe care o adoptăm să nu aducă în continuare România cu un număr important de dosare în faţa CEDO şi este timp pentru grupurile parlamentare să facă eventuale amendamente, aşa cum prevede Constituţia", a spus şeful Guvernului.
Principiile pe care se bazează proiectul restituirii proprietăţilor
Proiectul se bazează pe trei principii: restituirea în natură a proprietăţilor, acolo unde este posibil acest lucru, despăgubirea în bani pe o perioadă de şapte ani, pentru că suma totală se ridică la opt miliarde de euro, şi impozitarea drepturilor litigioase cu 85%.
De asemenea, pentru toate clădirile care vor fi retrocedate, dar care în acest moment sunt folosite ca şcoli, spitale sau instituţii de cultură va exista obligaţia să se păstreze această destinaţie pentru o perioadă de 20 de ani.
Victor Ponta a arătat că vor fi despăgubiţi pe cât posibil proprietarii şi va fi combătut fenomenul samsarilor.
"Noi avem o obligaţie, pe care o înţelegem, de a restitui către proprietari şi urmaşii proprietarilor ceea ce le-a luat statul comunist în urmă cu 70 de ani. Dar nu avem o obligaţie faţă de cei care fac o afacere din acest lucru - samsarii -, cei care găsesc moştenitori, urmaşi, într-un fel sau altul, produc, găsesc tot felul de documente. Vreau să vă anunţ un lucru: 26.000 de proprietari au primit în jur de 6,5 miliarde de lei, iar 1.000 de cesionari de drepturi litigioase au primit opt miliarde.
Premierul Victor Ponta a mai anunţat că statul nu va mai accepta depunerea de noi cereri pentru retrocedarea imobilelor naţionalizate în perioada regimului comunist, deoarece persoanele în drept au avut timp, 23 ani, să înainteze astfel de revendicări.