Guvernul îşi angajează răspunderea pe Legea educaţiei
Dacă dezbaterile de la Senat nu vor fi finalizate, Guvernul Boc este decis să-şi angajeze răspunderea în Parlament pentru acest proiect.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 03 Octombrie 2010, 11:20
Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru proiectul Legii educaţiei, pornind de la forma adoptată de Camera Deputaţilor, dacă dezbaterile din Senat asupra acestui proiect nu vor fi finalizate în perioada imediat următoare, a anunţat, sâmbătă, premierul Emil Boc.
El a arătat că decizia angajării răspunderii aparţine Coaliţiei şi că tema va fi discutată în reuniunea de luni, pentru stabilirea unor termene clare de deblocare a discuţiilor din Senat, termene după care Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru Legea educaţiei.
"Din nefericire, Legea educaţiei naţionale este blocată la Senat şi punctul meu de vedere este următorul: dacă în perioada imediat următoare nu se deblochează Legea educaţiei naţionale de la Senat, nu exclud posibilitatea angajării răspunderii asupra acestui proiect de lege, pentru ca reforma educaţiei să meargă până la capăt. Nu accept blocarea acesteia după dezbaterile care au avut loc atât în societatea civilă, cât şi în Parlament. Guvernul are în vedere în acest sens forma adoptată de Camera Deputaţilor ca bază de pornire pentru o eventuală angajare a răspunderii, repet, dacă la Senat lucrurile nu se deblochează", a spus Boc.
UDMR cere asumarea răspunderii pe Educaţie
Vicepremierul Marko Bela a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că va ridica în coaliţie problema asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, "foarte repede", şi că speră ca "în curând" să fie luată o decizie politică pe această temă.
"Opinia mea este că Legea educaţiei trebuie să treacă şi prin votul Senatului, deci ar fi normal, după ce legea a fost dezbătută în Camera Deputaţilor şi s-au adus amendamente importante, bune, la proiectul iniţial", a declarat Marko Bela, care a adăugat că varianta care a ieşit din Cameră este agreată şi de ministerul de resort, precum şi de Guvern.
Vicepremierul a spus însă că, dacă nu se accelerează dezbaterile din Senat, va ridica din nou problema în coaliţie, în vederea asumării răspunderii Guvernului pe acest proiect.
Joi, vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely spunea că Uniunea solicită ca Legea educaţiei şi Legea salarizării unice să fie adoptate, la pachet, prin angajarea răspunderii Guvernului şi, eventual, şi Legea pensiilor să fie adoptată prin asumarea răspunderii, dacă aceasta nu va trece de Curtea Constituţională, informează Mediafax.