Guvernul îşi angajează din nou răspunderea
Update - Guvernul îşi asumă, luni, răspunderea pe Codul de Dialog Social şi pe Legea privind salariile din învăţământ.
Articol de Simona Mihăescu, 18 Aprilie 2011, 10:17
Executivul a aprobat, în şedinţa de, luni, forma finală a proiectului de Lege privind Dialogul Social şi a proiectului de lege privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, prin adoptarea unor amendamente propuse de parlamentari ai coaliţiei guvernamentale.
Astfel, Guvernul a adoptat 13 amendamente pe marginea proiectului de Lege privind Dialogul Social şi şase amendamente pe marginea proiectului de Lege privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ.
Cele două proiecte de lege urmează să fie trimise Parlamentului.
Primul-ministru Emil Boc va fi prezent,luni, la ora 16, la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, unde va prezenta proiectele de Lege privind Dialogul Social şi privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, în cadrul procedurii de angajare a răspunderii, potrivit articolului 114 din Constituţia României.
Parlamentarii au depus pe marginea proiectului de lege privind Dialogul Social 129 de amendamente (128 iniţiate de deputaţi şi unul de senatori) şi 15 amendamente la proiectul de lege privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ (14 propuse de deputaţi şi unul de senatori).
Codul de dialog social este un proiect de lege care, în opinia premierului Emil Boc, ar urma să completeze şirul reformelor din ultimii ani. Finalizarea legislaţiei dialogului social vine dipă ce guvernul a adoptat Codul Muncii.
Concret, Codul de dialog social elaborat de Ministerul Muncii prevede, printre altele, desfiinţarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional şi semnarea contractelor colective sectoriale doar la nivel de ramură.
Mai mult, se interzice negocierea de sporuri sau alte drepturi băneşti care ar depăşi bugetul unei instituţii. Sindicatele urmează să mai aibă drept de negociere şi reprezentare doar dacă în rândurile lor sunt înscrişi 50%+1 dintre angajaţii instituţiei.
O altă prevedere importantă stipulează ca cei care intră în grevă să nu mai fie salarizaţi pentru perioada respectivă, aşa cum se întâmplă în prezent.
După asumarea Codului, guvernul se va retrage din Consiliul Economic şi Social, dar va numi reprezentanţi ai societăţii civile în CES.
Legea referitoare la plafonarea salariilor profesorilor prevede ca lefurile din învăţământ să fie menţinute la nivelul din ianuarie pe tot parcursul anului.
Guvernul urmăreşte astfel evitarea majorării cu mai mult de 30% a salariilor din învăţământul preuniversitar şi contracararea unor hotărâri judecătoreşti în acest sens.
Opoziţia nu participă la şedinţa comună
Opoziţia respinge proiectele de lege pe care guvernul îşi angajează astăzi răspunderea şi anunţă că nu va participa la momentul asumării.
Săptămâna trecută, liderul liberal Crin Antonescu a anunţat că Uniunea Social Liberală nu va participa la asumarea celor două legi.
"Noi nu vom participa în nici un fel. Le considerăm ilegale şi întrutotul inoportune. Nu vom participa nici la citirea, dezbaterea şi prezentarea şi adoptarea acestora".
Reprezentanţii opoziţiei precizează că nu vor depune moţiuni de cenzură, însă ameninţă cu plângeri penale împotriva premierului Emil Boc, pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, aceasta în contextul în care mai mulţi profesori şi-au câştigat în instanţă măriri de salarii.