Guvernul, interesat de începerea sesiunii parlamentare
Începerea sesiunii parlamentare, în data de 5 septembrie, aduce în atenția Guvernului o serie de priorități, a declarat la postul public de radio, premierul Emil Boc.
Articol de Petruţa Obrejan, 26 August 2011, 16:32
Printre acestea, afirma premierul, de departe, cel mai important este proiectul Legii bugetului de stat pentru 2012.
Se are în vedere, totodată, legea salarizării care va stabili concret coordonatele acordării drepturilor salariale pentru bugetari, măsuri de implementare a proiectelor de investiții și modificarea Codului Fiscal, în vederea sprijinirii mediului de afaceri, a mai spus Emil Boc.
Stabilirea ajutoarelor de încălzire, o prioritate guvernamentală
Șeful Executivului a afirmat că se intenționează ridicarea plafonului pentru persoanele care vor beneficia de acest ajutor, după ce Guvernul nu va mai acorda subvenţia de 45% din valoarea combustibilului pentru generarea energiei termice.
”Dăm ajutoare concret la cei care au venit pe membru de familie până la o anumită sumă sau la cei care, de exemplu, sunt persoane singure, atunci iarăşi sprijinul pe care statul îl dă este mai mare decât la cel care este în cadrul unei familii şi se stabilesc plafoanele de sprijin, de ajutor de încălzire”, a explicat Emil Boc.
El a subliniat și faptul că, autoritățile locale vor putea acorda, în continuare, fie subvenţia pe costul gigacalorie,fie să acorde subvenţie şi ajutoare de încălzire, ori numai ajutoare de încălzire direcţionat pentru familiile care sunt cu venituri mai mici.
”Noi de la nivel naţional spunem un lucru, ajutoarele de încălzire, care s-au dat şi în anii trecuţi, se vor da în continuare, dar se vor da ţintit, direcţionat pentru persoanele care au venituri modeste, venituri mici, iar cele cu venituri mari nu vor mai beneficia de ajutoare de încălzire din partea statului”, a explicat primul-ministru.
Roșia Montană, un proiect cu probleme
Proiectul Roșia Montană este unul în defavoarea statului și care trebuie rediscutat, a declarat premierul Emil Boc.
El a precizat, în cadrul emisiunii ”Actualitatea în dezbatere” că, nu este un susținător al acestui proiect care, are cel puțin două probleme, una de mediu și cealaltă economică.
Responsabili guvernamentali pentru proiectele cu China
Șeful Executivului a anunțat că, în şedinţa de miercuri, 24 august, a fost desemnat câte un responsabil pentru fiecare dintre cele cinci mari proiecte de investiţii propuse autorităților de la Beijing.
”În şedinţa de guvern de miercuri am stabilit un responsabil precis pentru fiecare din cele cinci proiecte mari enunţate. Şi le mai precizez încă o dată: reactorul 3 şi 4 de la Cernavodă, este vorba de Centrala de la Tarniţa, de la Cluj, este vorba de Canalul Siret-Bărăgan, de Canalul Dunăre-Bucureşti şi de centura ocolitoare a Bucureştiului”, a susținut Boc.
El a mai spsu că pregătirea acestor proiecte este importantă și din perspectiva sesiunii mixte româno-chineze, care se va desfășura în luna octombrie a acestui an.
Reforma în sănătate continuă
Pachetul minim de servicii publice de sănătate va fi adoptat până la finalul lunii martie 2012, a mai declarat, premierul Emil Boc.
El a precizat că prin acest pachet minim cetățenii vor știi foarte clar ce acoperă contribuția lunară de 5,5%
”Pentru unii, astăzi, în România, 5,5% poate însemna raiul medical, li se dă absolut orice, de la cea mai sofisticată operaţie până la orice tratament, în timp ce pentru alţii nu există nici măcar faşă în spital sau leucoplast'” a mai spus primul-ministru.
În ceea ce privește Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, aceasta va fi coordonată de Ministerul Sănătății, însă își va păstra statutul de ordonator principal de credit.
Absorbția fondurilor europene rămâne prioritate
Discuția privind înființarea unui minister care să se ocupe strict de această problematică a fondurilor europene, a mai spus Emil Boc, va fi reluată la începutul viitoarei sesiuni parlamentare în cadrul coaliţiei.
”Cert este că, din perspectivă operaţională, o asemenea soluţie ar fi binevenită, pentru că ar da mai multă coerenţă procesului de absorbţie a fondurilor europene, dar fiind vorba de o decizie politică majoră, ce implică votul Parlamentului, evident trebuie să cădem de acord asupra tuturor detaliilor în cadrul coaliţiei”, a adăugat șeful executivului.
El a mai spus că a discutat cu președintele Traian Băsescu acest subiect, există ”o viziune” în acest sens, însă tenma trebuie analizată în cadrul coaliției.
Proiectul euro ar putea fi în pericol
Proiectul euro ar putea eșua, dacă nu se vor lua măsuri, în continuare, dure în multe ţări din UE, este de părere premierul.
”Cred că guvernele au înţeles că, fără asemenea măsuri de austeritate, proiectul euro poate fi în pericol, (...) prin faptul că aceste ţări din UE s-au angajat la procese masive de restructurare a propriului stat, ca să menţină cheltuielile sub control şi să aducă deficitul în limite controlabile”, a susținut Emil Boc.
El crede că principala problemă o constituie datoriile suverane.
”Italia are o mie nouă sute de mii de miliarde datorie publică, adică 119% în PIB; Grecia 150% în PIB”, a mai spus acesta.