Guvernul întărește disciplina financiară în companiile de stat
Guvernul a aprobat, vineri, o ordonanţă de urgenţă pentru a întări disciplina financiară în companiile de stat şi regiile autonome.
Articol de Angela Bârgoan, 29 Aprilie 2011, 21:01
“O reformă importantă pe care România o are de derulat, în continuare, vizează companiile de stat şi regiile care se află în proprietatea statului. Din acest motiv am adoptat o Ordonanţă de Urgenţă ce întăreşte disciplina financiară în aceste structuri”, a declarat premierul Emil Boc, vineri, la finalul ședinței.
În ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor, primul ministru a precizat că fiecare companie de stat sau regie va avea un plan complet şi concret de restructurare şi îmbunătăţire a activităţii astfel încât banii cetăţenilor să fie corect cheltuiţi.
”Aici este vorba de un plan mult mai complex şi nu se referă numai la cheltuielile de personal. E vorba de faptul că, din nefericire, există companii de stat care consumă bani publici, în sensul că, din moment ce peste 50 la sută din ceea ce se cheltuie acolo vine de la bugetul de stat, acolo trebuie intrat şi tăiat în carne vie, astfel încât banul cetăţeanului, plătit din impozite şi taxe, să fie utilizat eficient şi să nu mai fie, aşa cum este de 20 de ani, cheltuit într-o altă manieră decât cea în concordanţă cu legile şi cu exigenţele publice”, a subliniat primul ministru.
Regiile autonome şi companiile de stat vor fi obligate să informeze Ministerul Finanţelor, lunar sau trimestrial, asupra evoluţiei indicatorilor financiari şi să respecte anumite criterii de performanţă.
În caz de încălcare a acestor reguli, managerii vor fi amendaţi cu 5.000-10.000 lei sau destituiţi din funcţie.
"Pentru fiecare regie şi companie de stat va fi stabilit un plan concret de restructurare şi vor fi indicatori de performanţă pentru manageri. Trebuie tăiat în carne vie", a spus Emil Boc.
Primul ministru a subliniat că Executivul are în vedere privatizarea managementului companiilor de stat.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a menţionat că Guvernul solicită companiilor, în fundamentarea bugetelor de cheltuieli, un program de reducere a arieratelor, unul pentru reducerea pierderilor, un program pentru încadrarea în cheltuielile prevăzute în buget, precum şi reducerea stocurilor pe care companiile le au.