Guvernul înfiinţează departament de intervenţii în caz de intemperii
Premierul a anunţat că sunt mobilizate forţele de intervenţie militare şi civile în judeţele unde este situaţia cea mai dificilă, iar prioritatea o constituie scoaterea oamenilor din zăpadă.
Articol de Angela Matei, 29 Ianuarie 2014, 12:26
În şedinţa executivului de miercuri s-a decis înfiinţarea, prin ordonantă de urgenţă, a unui departament de intervenţii în caz de intemperii.
Premierul Victor Ponta a anunţat, în deschiderea şedinţei de la ora 12,00, adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă.
"Pe baza a ceea ce am constatat în aceste zile vreau să ştiţi că în şedinţa de guvern vom adopta o ordonanţă de urgenţă pentru constituirea unui departament de intervenţii la situaţii de urgenţă aici, în cadrul Ministerului de Interne, dar cu capacitate legală de a coordona şi alte forţe din alte ministere în aşa fel încât să nu mai pierdem timp şi energie cu prea multe lucruri birocratice", a spus şeful executivului.
Premierul Victor Ponta a explicat că în acest fel nu se va mai pierde timp şi energie cu prea multe lucruri birocratice.
Decizia s-a luat deja printr-o ordonanţă de urgenţă care va modifica actualul sistem de coordonare a instituţiilor în situaţii de urgenţă şi a fost generată de ceea ce s-a constatat în ultima perioadă.
Prima reacţie, după cum se ştie, a venit din partea şefului executivului săptămâna trecută după accidentul aviatic, când a anunţat că vor fi stabilite proceduri clare şi toate sub autoritatea unei singure persoane.
Astfel, va fi un departament pentru intervenţii în caz de intemperii şi un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă de genul celui din Apuseni, care va fi coordonat de vicepremierul pentru siguranţă naţională.
La începutul şedinţei, premierul a anunţat că pe baza atenţionărilor ANM sunt mobilizate forţele de intervenţie militare şi civile în judeţele unde este situaţia cea mai dificilă, iar prioritatea o constituie scoaterea oamenilor din zăpadă.
Şeful executivului a făcut apel la populaţie să aibă încredere în informaţiile meteorologilor, iar dacă e cod portocaliu sau roşu să ştie că trebuie să stea în casă şi să iasă doar în caz de urgenţă.
La ora 15:00 va avea loc un nou Comandament de iarnă şi se va discuta atunci dacă este cazul ca starea de alertă să fie extinsă şi în alte judeţe.
"Dacă va fi cazul, la ora 15:00 vom extinde starea de alertă şi pentru alte judeţe care sunt afectate în mod deosebit de intemperii. Toate instituţiile: ISU, CNADNR, sănătate, SMURD, salvări şi acolo unde este cazul şi pe parte armată, vreau să rămână toată lumea în dispozitiv", a anunţat premierul.
De la ora 15.00 întră în vigoare CODUL ROŞU pentru şase judeţe
Acestea sunt: Călăraşi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa şi Ialomiţa
Starea de alertă va fi declarată pentru judeţele care urmează să fie atenţionate prin COD ROŞU
Starea de alertă se referă la "punerea de îndată în aplicare" a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă asigură coordonarea unitară a activităţilor.
Amintim că ANM a emis avertizarea de COD ROŞU pentru şase judeţe, care este valabilă de la ora 15.00 până la ora 22.00.