Guvernul începe derularea programului de ajutor pentru familiile vulnerabile
Gvernul începe derularea programului de ajutor pentru familiile vulnerabile.
Articol de Andrei Şerban, 16 Ianuarie 2023, 09:05
Guvernul începe de săptămâna viitoare derularea programului prin care familiile vulnerabile din România vor primi câte 1400 de lei pentru achitarea facturilor la gaz şi energie electrică.
Ajutorul va fi acordat în două tranşe egale, poate fi utilizat pe toată durata acestui an şi este acordat pe loc de consum sau gospodărie vulnerabilă.
Ministerul Proiectelor Europene va începe de mâine să distribuie către asociaţiile de proprietari scrisoarea prin care se prezintă modul în care se va utiliza certificatul de validare a datoriilor şi modelul acestui certificat.
152.000 de asociaţii de proprietari vor primi această scrisoare din 16 ianuarie şi până pe 1 februarie.
Acest certificat le va ajuta pe persoanele care au venituri de până la 2000 de lei pe lună să primească 1400 de lei anul acesta cu care să plătească facturile la căldură.
Mai exact, în martie, aceste persoane vor primi 700 de lei, iar în septembrie alţi 700 de lei.
De la 1 februarie, aceste persoane vor primi şi cardul de energie, pe care nu există bani, dar care reprezintă dovada că au dreptul la acest ajutor financiar, cu care să-şi plătească doar factura la căldură.
După ce o persoană va primi cardul, se va duce la asociaţia de proprietari, de la care va obţine certificatul de validare a datoriilor cu suma pe care trebuie s-o plătească pentru căldură, după care va merge la poştă cu buletinul şi cu restul de documente.
Beneficiarul însă poate să predea documentele şi factorului poştal, aşa cum a explicat ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş.
Marcel Boloş:După ce s-a emis cardul de energie, beneficiarul care vrea să îşi plătească căldura la bloc pleacă la asociaţia de proprietari, solicită asociaţiei de proprietari acest certificat de validare a datoriei. Asociaţia de proprietari completează cu datele de identificare şi suma pe care o datorează. După aceea, beneficiarul are două modalităţi: merge la oficiul poştal cu actul de identitate, cardul de energie şi certificatul de validare a datoriei, care este pentru căldura la bloc, cu cele trei documente, la oficiul poştal; sau a doua modalitate: la poştaş, poate să îşi întocmească formalităţile ca să-şi plătească căldura la bloc. Poşta are la dispoziţie banii pe care noi i-am virat pentru toţi beneficiarii şi Poşta Română, pentru fiecare dintre beneficiari, încarcă aceste conturi de evidenţă, Poşta Română deschide această fişă de evidenţă pentru fiecare dintre beneficiari şi apoi, cu fiecare plată, în baza documentelor prezentate, Poşta Română virează banii acolo unde este indicat de către asociaţia de proprietari.
După ce au depus toate documentele, beneficiarii trebuie să se ducă de fiecare dată la poştă pentru a plăti factura de căldură, din cei 700 de lei, prin mandat poştal. Ministerul Proiectelor Europene acoperă anul acesta costul a opt mandate poştale pentru fiecare beneficiar.
Aceştia pot să folosească toţi banii deodată sau în tranşe, caz în care Poşta le va spune câţi bani mai au din cei 700 de lei. Şi tot pe baza cardului de energie, persoanele cu venituri de până la 2000 de lei pe lună pot să primească banii înapoi pe care i-au cheltuit să cumpere lemne pentru foc. Condiţia este ca acestea să deţină chitanţele sau facturile cu care au cumpărat lemnele. Banii se vor lua în numerar, tot de la Poşta Română.