Guvernul îi reclamă la DNA pe foştii miniştri Funeriu şi Vreme
Foştii miniştri ai Guvernului Boc, Daniel Funeriu şi Valerian Vreme sunt acuzaţi că au cumpărat licenţe de soft educaţional fără temei legal.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Mai 2013, 10:34
Corpul de Control al premierului sesizează DNA pe numele lui Funeriu, în calitate de ministru al Educaţiei, şi în cazul lui Vreme, ministrul societăţii informaţionale pentru fals intelectual.
Mai precis, foştii miniştri Daniel Funeriu şi Valerian Vreme ar fi promovat o notă privind achiziţia de soft educaţional, în baza căreia ar fi efectuat plăţi de aproape opt milioane euro fără temei, cu cinci milioane peste preţul real.
Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale.
Acţiunea de control a vizat perioada 2009-2012.
Raportul Corpului de Control al Primului Ministrului
În document se arată totodată că împuternicirea acordată Ministerului pentru Societatea Informaţională pentru efectuarea achziţiei a fost extinsă în mod ilegal printr-o notă semnată de fostul ministru de resort Valerian Vreme şi de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu şi aproată de premierul de la acea dată, Emil Boc.
Prin nota aprobată de Boc s-au consemnat împrejurări necorespunzătoare adevărului şi s-a creat aparenţa de legalitate a contractului de achiziţionare, acuză inspectorii guvernamentali.
Prejudiciu de cinci milioane de euro
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a afirmat joi, la UPB, referindu-se la licenţele Microsoft cumpărate de Ministerul Educaţiei că paguba ar fi de aproximativ cinci milioane de euro.
Întrebat despre raportul Corpului de control al Guvernului privind contractele încheiate de fostul ministru Valerian Vreme, Dan Nica a spus că ceea ce ştie este faptul că a fost controlat modul de utilizare a licenţelor Microsoft şi că s-a găsit un prejudiciu de cinci milioane de euro, întrucât Ministerul Educaţiei ar fi plătit cu 70.000 de licenţe în plus.