Guvernul ia măsuri pentru stimularea ocupării forţei de muncă
Sunt vizate, de ordonanţa de urgenţă adoptată de guvern, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, dar şi românii din diaspora.
Articol de Petruţa Obrejan, 28 Septembrie 2016, 21:58
Sunt vizate, de ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, dar şi românii din diaspora.
Prevederile actului normativ intră în vigoare de la 1 decembrie.
Tinerii care nu au loc de muncă şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ sau de formare profesinală, precum şi şomerii de lungă durată, sunt principalele categorii vizate de noua ordonanţă aprobată astăzi de guvern, preciza azi, ministrul Muncii Dragoş Pîslaru.
Acesta adăuga că sunt prevăzute măsuri concrete ce încurajează mobilitatea lucrătorilor, prin acordarea unor prime de activare, încadrare sau instalare, inclusiv decontarea banilor de navetă.
”Introducem o primă de activare, de 500 de lei, pentru orice şomer de lungă durată care îşi semnează un contract de muncă.", anunţa Pîslaru.
”Al doilea element este ceea ce numim noi "pachetul de mobilitate". Introducem în premieră şi redefinim conceptul de "sprijin pentru navetă".
”Se numeşte o "primă de încadrare", care permite ca oricărui om din această ţară care doreşte să se angajeze, fiind în şomaj, la mai mult de 15 kilometri de domiciliul său să beneficieze de o subvenţie de 0,5 lei pe kilometru, plafonată la 55 de lei pe zi, care să îi permită să se ducă şi să lucreze la distanţă faţă de domiciliu.”
Şomerii care decid să îşi schimbe domiciul la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, pentru a se angaja în zone defavorizate, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei, la care se vor adăuga alţi 3.000, dacă sunt însoţiţi de membrii familiei.
”Măsura de activare de 500 şi pachetul de mobilitate se dau oamenilor, şi nu companiilor", preciza ministrul muncii.
”Măsurile active doar, care înseamnă angajarea de oameni, se dau companiilor.
”Angajatorul primeşte, dacă discutăm de tineri, persoane cu dizabilităţi, discutăm de familii monoparentale, de persoane care sunt vârstnice - peste 45 de ani - în acest segment şi angajatorul primeşte acea sumă de 900 de lei pe lună, timp de 12 luni sau 18 luni, după caz. ”
Dragoş Pâslaru mai spunea că 12.500 de lei pot primi şi românii care decid să se întoarcă din străinatate şi să se angajeze în ţară.