Guvernul ia măsuri pentru protejarea zonelor inundate
Guvernul trimite produse de strictã necesitate din rezerva statului în zonele afectate de inundaţii, iar pentru cã pagubele estimate sunt foarte mari va fi accesat fondul de solidaritate al Uniunii Europene.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Iunie 2010, 10:46
Membrii cabinetului Boc analizează, miercuri, mãsurile care se impun pentru prevenirea altor evenimente tragice şi protejarea persoanelor afectate de calamitãţi.
Printr-o hotãrâre de guvern va fi stabilit cuantumul ajutoarelor care vor fi acordate sinistraţilor şi familiilor care au înregistrat decese din cauza inundaţiilor.
Ministrul de interne, Vasile Blaga: "Am propus deja o hotãrâre de guvern prin care vom trimite, sunt pe drum de fapt, ajutoare umanitare în cele cinci judeţe, cele mai afectate, Neamţ, Tulcea, Bacãu, Suceava, Botoşani şi care constau în motorinã, pãturi, apã mineralã, conserve de carne. Sunt convins cã nu vom avea pagube mai mari de trei miliarde de euro, dar în schimb sigur vom avea pagube mai mari de 0,6% din PIB".
Pe agenda de miercuri a şedinţei de guvern mai figureazã majorarea impozitelor pentru cei care deţin în proprietate mai multe imobile dupã ce luni membrii cabinetului Boc au eliminat aceastã prevedere din ordonanţa de modificare a Codului Fiscal.
Guvernul apelează la banii europeni
Primul ministru, Emil Boc, a anunţat cã va fi accesat şi fondul de solidaritate al Uniunii Europene pentru cã pagubele estimate sunt foarte mari, fiind posibil sã depãşeascã 0,6% din PIB.
Premierul Emil Boc:"Vom utiliza şi instrumentul fondului de solidaritate al Uniunii Europene, având în vedere aceste inundaţii care s-au produs, astfel încât, pe de o parte, sã putem sã îi ajutãm pe oameni, iar nu în ultimul rând, autoritãţile locale sã refacã infrastructura care s-a degradat în urma inundaţiilor de aici".
Stare de alertă în judeţele inundate
Suceava este al treilea judeţ în care s-a decretat stare de alertã.În judeþul Suceava se menţine starea de alertã, în localitãţile Dolhasca, Grãmeşti, Zamostea, Zvorâştea, Adâncata, Hãnţeşti, Siminicea, Dumbrãveni, Vereşti, Fântânele şi Linteni, localitãţi situate pe cele douã cursuri de apã Suceava şi Siret.
Câteva sute de oameni au fost deja evacuaţi din zonele inundabile ale Siretului pânã când pericolul va trece.
Ploile din ultima perioadã, însã, au afectat multe localitãþi din judeţ, 66 de localitãţi.
Au fost evacuate circa 1200 de persoane, mare parte gãsindu-şi adãpost la rude, în şcoli şi grãdiniţe.
5 persoane au decedat din cauza fenomenelor meteo periculoase, iar una este datã dispãrutã.
170 de case au fost distruse, peste 2500 de case avariate, zeci de kilometri de drumuri judeţene şi drumuri comunale avariate, zeci de poduri şi sute de podeţe rupte şi peste 6500 de hectare de teren agricol şi pãşune inundate.
Acesta este un prim bilanţ al pagubelor produse de ploi.
Localitatea Ulma este complet izolatã încercându-se restabilirea legãturii, iar în 10 localitãþi afectate de viiturã nu s-a reluat, încã, alimentarea cu energie electricã.
Rãmân închise, în continuare, mai multe drumuri judeþene, iar trei linii CFR sunt închise. Este vorba de Suceava Nord- Dãrmãneşti, Dãrmãneşti- Cacica şi Gãlãneşti- Gura Putnei.
Potrivit bilanţului anunţat, marţi, de Ministerul de Interne, în ultimele douã zile 14 persoane au murit din cauza inundaţiilor, iar douã sunt încã date dispãrute.
Cod roşu de inundaţii încă o zi
Codul roşu de risc de inundaţii se menţine pânã miercuri pe mai multe râuri din Moldova.
Hidrologii estimeazã cã existã riscul de viituri majore pe Siret, Prut, râurile din bazinul Sucevei, cursul superior al Jijiei şi pe Râul Negru.
Autoritãţile din zonele vizate au decis evacuarea populaţiei, iar Ministerul de Interne a decretat stare de alertã în judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ, unde se aşteaptã, miercuri, viituri puternice.
Pânã acum, cel mai afectat a fost judeţul Botoşani. Oamenii au fugit azi-noapte din nou din calea apelor, sute de persoane din municipiul Dorohoi au fost evacuate noaptea trecutã de autoritãţi din cauza creşterii pârâului Buhai care a depãşit marţi seara, la ora 23:00 cota de inundaţie cu 120 de centimetri.
Au fost ameninţate acelea şi 800 de locuinţe care au fost afectate luni, însã viitura a fost mai uşoarã şi nu a produs inundaţii grave.
10 gospodãrii au fost afectate de ape, iar în alte 10 din localitatea Broscãuţi, Jijia a ajuns pânã la geam, cotele râului fiind în creştere.
Au mai fost evacuate preventiv 140 de persoane din localitãţile Cândeşti, Corlãteni, Broscãuţi, Drãguşeni, Podriga şi Rãdãuţi Prut.
Risc de inundaţie exist şi pe râul Siret, pe sectorul Mihãileni - Tudora, pe Jijia superiorã pânã la Dângeni şi pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana - Rãdãuţi Prut.
Sute de persoane din 7 localitãţi aflate în aceste zone sunt pregãtite pentru a fi evacuate dacã situaţia o impune. Bilanţul provizoriu este apocaliptic: 7 persoane şi-au pierdut viaţa, mii de hectare de teren sunt inundate, aproape 2000 de persoane din 1000 de locuinţe au fost evacuate pânã acum, peste 220 de kilometri de drumuri naţionale, judeţene, comunale şi sãteşti şi 9 poduri şi 268 de podeþe au fost acoperite de ape.