Guvernul extinde starea de alertă la şapte judeţe
Guvernul extinde starea de alertă pentru Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, după ce luni a fost declarată starea de alertă în Buzău, Brăila şi Vrancea.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Ianuarie 2014, 16:08
Membrii comandamentului de iarnă, reunit la Guvern, au extins starea de alertă pentru celelalte judeţe avertizate, miercuri, prin cod roşu, respectiv Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, după ce această stare a fost declarată, luni, pentru judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea.
"Având în vedere faptul că s-a emis cod roşu şi pentru alte 4 judeţe, e vorba de judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea, vom decide astăzi în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă extinderea stării de alertă care este deja în vigoare în trei judeţe - Vrancea, Brăila şi Buzău - şi în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea", a spus premierul.
El a afirmat că starea de alertă nu presupune restrângerea drepturilor cetăţeneşti.
"Precizez că nu este vorba de restrângerea niciunuia dintre drepturile cetăţeneşti prevăzute de Constituţie şi nu este vorba de alocări financiare, e vorba despre alocări de forţe şi de sprijin şi concentrarea acestora din judeţele care nu sunt afectate în mod grav de intemperii", a precizat premierul în cadrul Comandamentului de iarnă.
Judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea se află sub avertizare cod roşu de viscol, miercuri, între orele 15.00 şi 22.00.
Trafic rutier întrerupt pe autostrăzi şi drumuri naţionale
Autorităţile anunţă că traficul rutier este întrerupt pe autostrăzile A2 şi A3 şi pe 27 de drumuri naţionale din sud-estul ţării.
În judeţele Constanţa, Călăraşi, Brăila şi Tulcea circulaţia pe drumurile naţionale este complet închisă, iar în Ialomiţa circulaţia este doar parţial închisă.
În judeţele unde a fost instituit cod roşu, traficul feroviar se desfăşoară cu dificultate, însă nu există linii feroviare închise.
Buzăul, cel mai afectat
În judeţul Buzău, numărul localităţilor izolate a depăşit 100 şi 1.300 de familii au rămas fără curent electric.
Este judeţul unde s-au înregistrat cele mai grave efecte ale viscolului şi unde autorităţile locale nu au reuşit să facă faţă dificultăţilor; drept urmare, prefectul de Buzău a fost schimbat.
În cadrul videoconferinţei de la ora 15:00, secretarul de stat Iulian Matache, care coordonează acţiunile de deszăpezire din judeţul Buzău, a precizat că avem 50 de comune izolate, ceea ce înseamnă că numărul localităţilor se apropie de 150.
Zonele afectate de noul viscol însoţit de zăpadă abundentă afectează toată zona de Bărăgan, dar şi localităţi de la deal şi munte.
Astfel, cei aproape 1.300 de consumatori din Cătina, Chiojdu şi Nehoiu rămân şi peste noapte fără curent electric.
Brăila, un judeţ paralizat
Judeţul Brăila este paralizat.
Şoferii care sunt în trafic sunt rugaţi să se îndrepte către cea mai apropiată localitate pentru a fi în siguranţă.
Asta pentru că toate drumurile naţionale de pe raza judeţului Brăila s-au închis începând cu ora 15:00.
Sunt 14 localităţi izolate şi peste 4.000 de locuinţe afectate.
Bacurile nu mai fac treceri peste Dunăre spre judeţul Tulcea şi Insula Mare a Brăilei, astfel încât cei 5.000 de locuitori din Măraşu şi Frecăţei au rămas izolaţi.
La Ulmu, Roşiori, Vişan şi Sat Boarca sunt aşteptate ambulanţe pentru a prelua pacienţii aflaţi în dificultate.
Ambulanţele au plecat spre aceste cazuri cu maşini de deszăpezire în faţă, pentru că altfel nu se poate.
Avem 20 de pompieri care participă la acţiuni de deszăpezire în localităţile Tufeşti şi Vădeni, 40 de jandarmi sunt în localităţile Romanu şi Gemenele, 160 de militari brăileni scot bătrânii din case şi desfundă drumurile comunale din Scorţaru Nou şi Surdila Găişeanca, Făurei, Horea şi multe alte localităţi, ducând şi provizii de mâncare şi apă în aceste zone.
Crucea Roşie Brăila a primit ajutoare azi-noapte, care vor fi distribuite în curând, informează corespondentul RRA, Gina Bahor.
Victimele ninsorii
Ninsoarea abundentă a făcut primele victime în judeţul Olt, zeci de persoane ajungând la spital cu mâinile şi picioarele fracturate după ce au căzut pe gheaţă.
În ultimele zile, peste 60 de persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina după ce au alunecat pe gheaţa formată sub stratul de zăpadă şi s-au ales cu fracturi.
Medicii recomandă slătinenilor, în special persoanelor vârstnice, ca în aceste zile să evite pe cât posibil ieşirile din casă, să folosească încălţăminte adecvată şi să fie însoţiţi, informează corespondentul RRA, Laura Stoican.