Guvernul elimină tariful notarial minim
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că va fi eliminat, pentru un an, tariful minim impus la anumite acte şi lucrări notarialea.
Articol de Angela Bârgoan, 21 Februarie 2012, 12:15
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, la finalul ședinței de marți a Executivului, că această liberalizare a tarifelor ar urma să conducă la o reducere a taxelor plătite de către populație.
”La propunerea Ministerului Justiţiei, Guvernul a aprobat un proiect-pilot, de liberalizare a onorariilor notariale, cu scopul de a scădea aceste onorarii şi de a provoca o competiţie mai puternică, între cabinetele notariale. Proiectul-pilot constă, practic, în identificarea unor categorii de lucrări şi acte notariale, care să nu mai fie supuse onorariului minim fix, stabilit de către ministrul justiţiei, la propunerea Uniunii Notarilor”, a anunțat, marți, Cătălin Predoiu.
Potrivit ministrului justiției, Guvernul va stabili un set de acte şi lucrări notariale pentru care va fi eliminat tariful minim impus administrativ.
Cătălin Predoiu a explicat că este vorba despre un proiect pilot ce va fi aplicat pentru un interval de un an, urmând ca în funcţie de rezultate lista să fie completată ulterior.
” Proiectul-pilot se desfăşoară pe parcursul a un an de zile şi constă în elaborarea unui proiect de lege, pe baza inputului pe care îl primim din partea cabinetelor notariale, dar şi din partea ONG-uri şi a cetăţenilor, în legătură cu această măsură a selectării unor acte şi lucrări notariale, care să nu mai fie cotate după un onorariu fix, impus pieţei, fără concurenţă. Dacă semnalele pe care le primim vor fi pozitive şi cele pe care le anticipăm, atunci, practic, se va trece, treptat, la o generalizare sau o extindere, în orice caz, a acestei metode, şi pentru acte şi lucrări notariale, care nu au fost incluse în proiectul-pilot iniţial”, a explicat Cătălin Predoiu.
Ministrul justiţiei spune că intenția Guvernului este aceea de a genera o concurenţă între cabinetele notariale și de a determina reducerea taxelor.
”Noi anticipăm că eliminarea tarifului minim impus pe cale administrativă ar putea conduce la o concurenţă între cabinetele notariale de a oferi acel serviciu cetăţenilor la preţuri mai mici, pentru că, în momentul de faţă, atunci când se vorbeşte de un tarif minim, acolo se opreşte şi concurenţa. Fiind un tarif minim impus administrativ, nu mai poţi să găseşti, la un alt cabinet notarial, acel tip de serviciu, la un tarif mai mic. Poate că sunt structuri, forme notariale sau notari care sunt în măsură şi doresc să furnizeze acest serviciu notarial la tarife mai mici în legătură cu anumite categorii de acte”, a mai subliniat ministrul justiției.
Actele şi lucrările pentru care va fi eliminat tariful minim urmează să fie stabilite până la începutul lunii aprilie.