Guvernul doreşte să asigure un nivel unitar al veniturilor din învăţământ
Salarizarea profesorilor este temă de dezbatere în coaliţia de guvernare care lucrează la o lege ce ar urma să asigure un nivel unitar al veniturilor din învăţământ, indiferent de judeţ.
Articol de Petruţa Smântână, 05 Aprilie 2011, 15:17
Deciziile din instanţe şi solicitarea profesorilor de a le fi plătite drepturile, în ciuda lipsei banilor invocate de guvern, au dus în ultima perioadă la blocaje în învaţământul din Suceava şi Botoşani, unde au avut loc greve şi proteste de stradă.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ salută decizia de marţi a Înaltei Curţi şi consideră că acum instanţele ar fi obligate ca în dosarele aflate pe rol să dea soluţii de aplicare a prevederilor acestei legi pentru perioada 1 octombrie 2008 - 31 decembrie 2009.
Între timp, salarizarea profesorilor este temă de dezbatere în coaliţia de guvernare care lucrează la o lege ce ar urma să asigure un nivel unitar al veniturilor din învăţământ, indiferent de judeţ.
Parlamentarii UDMR se întâlnesc, marţi, cu reprezentanţii guvernului, după ce, luni, puterea anunţa că e hotărâtă să-şi asume răspunderea în Parlament pentru adoptarea acestui act normativ.
Vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, a confirmat pentru Radio România că la întâlnirea de ieri mai mulţi reprezentanţi ai partidului nemulţumiţi de proasta gestionare a situaţiei din educaţie i-au cerut premierului să ia în calcul înlocuirea lui Daniel Funeriu de la şefia ministerului.
Oltean afirmă totodată că există mai mulţi deputaţi şi senatori PDL care consideră că problema salariilor ar trebui rezolvată prin dezbatere în Parlament, şi nu prin asumarea răspunderii.
"Cea mai bună variantă ar fi adoptarea normală a acestui act normativ printr-o dezbatere în plenul celor două Camere. Aceasta este calea normală şi calea pe care aş agrea-o. Evident, guvernul va trebui să vadă dacă această cale - date fiind modalităţile procedurale prin care dezbaterea poate fi tergiversată - nu pune guvernul în dificultate", a declarat Ioan Oltean.
Dacă luni reprezentanţii coaliţiei anunţau că guvernul a fost mandatat să-şi asume răspunderea asupra legii, iată că luni, lucrurile nu mai sunt atât de clare.
Deşi aşteptată, o întâlnire a premierului cu reprezentanţii UNPR în Parlment nu este confirmată deocamdată, iar liderul deputaţilor UDMR, Máté András, declară la rândul său că parlamentarii Uniunii au în vedere varianta asumării, dar coaliţia nu a luat o decizie finală privind modul de adoptare a noii legi.
"Este şi o variantă şi această procedură, încă nu s-a luat o decizie finală. Dacă se ia, UDMR-ul poate accepta şi această variantă. Decizia finală se va lua normal, când avem şi textul. Decoamdată textul nu este finalizat", a declarat Máté András.
Opoziţia îşi menţine intenţia de a sancţiona guvernul dacă premierul Emil Boc îşi va asuma răspunderea asupra actului normativ.
"Noi nu vom mai proceda după regulile parlamentare, şi anume nu vom mai opune o moţiune de cenzură, ci pur şi simplu vom reclama Curţii Constiuţionale neconstituţionalitatea, pe de o parte şi pe de altă parte, vom sesiza organele în drept privind abuzul în funcţia executivului pur şi simplu. Şi asta nu este o chestiune care pune în discuţie neapărat valabilitatea sau nu a salariilor profesorilor sau intenţia de creştere a salariilor profesorilor, ci pur şi simplu e vorba de valabilitatea unei hotărâri judecătoreşti", susţine deputatul PSD, Niculescu Duvăz.
După consultările cu grupurile parlamentare ale puterii, e aşteptată o nouă reuniune a coaliţiei, iar guvernul va lua o decizie finală privind modalitatea de adoptare a noii legi.