Guvernul discută măsurile antisărăcie
Premierul Dacian Cioloş susţine că noul plan antisărăcie trebuie realizat pe etape, pentru a susţine persoanele aflate în zona de risc maxim al sărăciei, de la naştere până la sfârşitul vieţii.
Articol de Petruţa Obrejan, 10 Februarie 2016, 13:41
Guvernul discută, astăzi, un pachet de măsuri privind incluziunea socială.
Premierul Dacian Cioloş a precizat că o strategie naţională antisărăcie există, însă le-a cerut ministrului muncii, Ana Costea, şi vicepremierului Vasile Dîncu să vină cu un plan care să combine fonduri de la buget cu bani europeni pentru promovarea măsurilor existente, dar folosite insuficient.
Premierul consideră că noul plan trebuie realizat pe etape, pentru a susţine persoanele aflate în zona de risc maxim al sărăciei, de la naştere până la sfârşitul vieţii.
În România sunt foarte mulţi oameni supuşi riscului sarăciei, iar dintre aceştia 1,7 milioane sunt copii, spunea astăzi premierul Dacian Cioloş.
Astfel că este nevoie de un pachet de măsuri grupate pe categorii de vârstă, o plasă de siguranţă, mai spunea premierul, pentru toate aceste persoane aflate în pargul sărăciei.
"La naştere, să asigurăm, dincolo de un sprijin pentru screening medical, vaccinuri, să ne asigurăm că toţi copiii pot primi identitate. La vâsta preşcolară, obiectivul este să completăm programul naţional fiecare copil în grădiniţă cu câteva măsuri care să ajute la achiziţia de rechizite, îmbrăcăminte, vitamine", a spus Dacian Cioloş.
Pentru tinerii care au abandonat şcoala şi care nu se pot angaja, dar şi pentru persoanele mai în vârstă, executivul intenţionează să dezvolte o serie de programe de incluziune.
"Prin extinderea programului "A doua şansă la şcoală" să poată să îşi continue şcoala. Pentru cei mai în vârstă, ne gândim la câteva idei care să promoveze îmbătrânirea activă şi, mai ales, de recunoaştere de către stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele în vârstă le fac la nivel social. Ne gândim astfel la un program numit "Bunicii comunităţii", în aşa fel încât astfel de persoane care sunt diponibile să îngrijească copii să poată să o facă într-un cadru organizat", a susţinut Dacian Cioloş.
Tot astăzi, miniştrii vor decide data alegerilor locale, calendarul activităţilor electorale, precum şi modelul buletinului de vot, premierul Dacian Cioloş spunând că toate acestea sunt pregătite împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, care are atribuţii suplimentare în acest sens.