Guvernul demarează procedurile de asumare a răspunderii pe Legea retrocedării
Miercuri se decide, în şedinţa de guvern, începerea procedurii de angajare a răspunderii în faţa Parlamentului pentru proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobilele naţionalizate.
Articol de Angela Matei, 10 Aprilie 2013, 08:57
Executivul anunţă că fi aprobată forma agreată cu CEDO şi Consiliul Europei şi va fi declanşată procedura asumării răspunderii guvernului, informează redactorul RRA.
Consultarea experţilor europeni a prelungit termenul stabilit iniţial pentru adoptarea legii, însă, acum, potrivit premierului Victor Ponta, nu va mai exista niciun fel de argument pentru a spune că este neconstituţional actul normativ sau că riscăm să fim condamnaţi la CEDO.
Principalele prevederi ale viitoarei legi vizează restituirea în natură a proprietăţilor, acolo unde este posibil acest lucru sau despăgubirea în bani şi impozitarea drepturilor litigioase cu 85%.
De asemenea, pentru toate clădirile care vor fi retrocedate dar care în acest moment sunt folosite ca şcoli, spitale sau instituţii de cultură, va exista obligaţia să se păstreze această destinaţie pentru o perioadă de douăzeci de ani.
După aprobarea în şedinţa de guvern, legea va fi transmisă Parlamentului, pentru stabilirea de către Birourile permanente a calendarului dezbaterilor.
Premierul Victor Ponta a precizat că probabil săptămâna viitoare se va prezenta în faţa Camerelor reunite pentru procedura de angajare a răspunderii.
Subiectul a fost analizat marţi şi la întâlnirea liderilor USL.
Premierul Victor Ponta a anunţat după reuniune calendarul angajării răspunderii guvernamentale.
"Se prezintă în şedinţa de guvern, după care o transmitem către Parlament pentru procedurile constituţionale privind angajarea răspunderii guvernului. Probabil, dacă Birourile permanente stabilesc calendarul uzual, probabil că săptămâna viitoare mă voi prezenta în faţa Parlamentului, pentru procedura de angajare a răspunderii", a precizat Victor Ponta.
Principiile Legii retrocedării
Premierul Victor Ponta a explicat în mai multe râduri principiile care stau la baza proiectului: restituirea în natură a proprietăţilor, acolo unde este posibil acest lucru, despăgubirea în bani sau impozitarea drepturilor litigioase cu 85%.
De asemenea, pentru toate clădirile care vor fi retrocedate, dar care în acest moment sunt folosite ca şcoli, spitale sau instituţii de cultură, va exista obligaţia să se păstreze această destinaţe pentru o perioadă de 20 de ani.