Guvernul decide soarta concediului maternal
După lungi contrvoerse privind durata concediului maternal şi valoarea indemnizaţiei de creştere a copilului, Guvernul ar putea tranşa problema într-o şedinţă programată miercuri.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Decembrie 2010, 09:05
Guvernul se întruneşte miercuri în şedinţă pentru a discuta forma finală a Ordonanţei de urgenţă privind concediul maternal şi indemnizaţia de creştere a copilului.
Ministrul muncii, Ioan Botiş a declarat marţi că propunerea ministerului este de a menţine actualul nivel al indemnizaţiei de creştere a copilului.
Reprezentanţii UDMR susţin varianta concediului de creştere a copilului de doi ani şi diminuarea plafonului maxim al indemnizaţiei.
Liderul Uniunii, Markó Béla a declarat că indemnizaţia pentru mame nu are un impact direct în bugetul de stat.
El a adăugat că toate posibilităţile pentru discuţii sunt deschise, având în vedere că, deocamdată, Ordonanţa privind concediul de creştere a copilului nu a fost aprobată.
"Suntem de acord că trebuie să modificăm modalităţile existente în acest moment. Dar, cu ceea ce nu suntem de acord e diminuarea perioadei de doi ani. În rest, bineînţeles că e foarte logic şi foarte raţional să încercăm să discutăm, mai ales în legătură cu plafonul existent în acest moment. Eu, însumi, afirm că plafonul de 34 milioane e excesiv de mare", a spus Markó Béla.
Coaliţia se întruneşte miercuri dimineaţa pentru a discuta pe marginea ordonanţei privind concediul maternal, urmând că Guvernul să ia o decizie după-amiază.
Proteste ale mamelor
În Piaţa Victoriei, din Capitală, mamele protestează faţă de intenţia Guvernului de a reduce concediul maternal.
Femei însărcinate, mame cu bebeluşi în cărucioare sau cu copii de mână, s-au adunat în Piaţa Victoriei să-şi ceară drepturile.
Mamele spun că vor să fie respectate şi cer guvernanţilor să nu schimbe regulile în timpul jocului.
De la portest nu lipsesc nici taţii, care cred că un copil mic are nevoie de mamă în primii doi ani de viaţă.
Mamele sunt de părere că măsurile Guvernului vor avea un impact negativ asupra dezvoltării copiilor, mai ales că numărul grădiniţelor şi al creşelor este din ce în ce mai mic, iar condiţiile lasă de dorit.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, mamele cer Guvernului să renunţe la decizia de a reduce concediul maternal de la doi ani la un an.
Ele mai sunt nemulţumite şi de menţinerea plafonului maxim la 3.400 de lei, după 1 ianuarie 2011, şi cer să se revină la nivelul maxim al indemnizaţiei, de 4.000 de lei.
Guvernul a decis concediu maternal de un an
Premierul Emil Boc a declarat, luni seară, că începând din 2011 durata concediului maternal va fi de un an, iar valoarea indemnizaţiei rămâne ca în prezent - plafonul minimal de 600 de lei, cel maximal de 3.400 de lei.
Părinţii care se vor întoarce mai devreme de 24 de luni la muncă, vor primi o primă de 500 de lei.