Guvernul decide salariile bugetarilor
Variantele analizate de Guvern prevăd pentru anul viitor creşteri salariale de până la 15 procente pentru bugetari şi un salariu minim pe economie de 770 de lei.
Articol de Petruţa Obrejan, 24 Noiembrie 2010, 09:14
Guvernul urmează să adopte, miercuri, Legea salarizării unitare, fără avizul consultativ al Consiliului Economic şi Social, care nu a putut lua nicio decizie deoarece reprezentanţii sindicatelor au boicotat şedinţa.
Practic, este vorba despre două acte normative: legea-cadru de salarizare unitară şi legea de aplicare a acesteia în anul 2011.
Premierul Emil Boc afirma recent că legea cadru de salarizare este o lege îmbunătăţită cu expertiza Băncii Mondiale, precum şi cu participarea patronatelor şi sindicatelor.
El spunea că prin acest act normativ se face o ierarhizare a profesiilor în România, pe o grilă de la 1 la 15.
Mai mult, fiecărei profesii i se atribuie un coeficient, după recunoaşterea importanţei muncii valorii expertizei de specialitate, dar şi a cunoştinţelor.
Alături de această lege cadru va fi adoptată şi o lege de aplicare a salarizării, prin care se stabileşte concret câţi bani primesc bugetarii anul viitor.
De altfel, ambele legi ar urma să se aplice în manieră graduală, întrucât nu există, spunea premierul, banii necesari pentru aplicarea de la început a grilei de salarizare în integralitatea ei.
Creşteri salariale de 15 la sutăpentru bugetari
Ministrul muncii, Ioan Botiş, afirmă că bugetarii vor beneficia de o majorare încă de la primul salariu din 2011.
Variantele analizate de Guvern prevăd penrtu anul viitor creşteri salariale de până la 15 procente şi un salariu minim pe economie de 770 de lei.
După adoptare, cele două legi vor fi trimise Parlamentului pentru stabilirea calendarului privind asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului pe pachetul de legi privind salarizarea unitară.