Guvernul deblochează examenul de titularizare
Potrivit textului aprobat de GuvernSe defineşte conceptul de viabilitate a postului, precizându-se totodată că nu există două procedee de titularizare.
Articol de Cristina Iliescu, 09 Aprilie 2014, 12:13
UPDATE Premierul Victor Ponta, a anunţat, miercuri, în deschiderea şedinţei de guvern că Executivul a decis adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care deblochează examenul de titularizare în cazul a 3.242 de profesori,
"Avem o ordonanţă de urgenţă în baza unei decizii a Curţii Constituţionale în aşa fel încât 3.242 de profesori să poată da examenele de titularizare, altfel nu puteau. Prin ordonanţa de astăzi să le transmitem oamenilor să stea liniştiţi că au voie să dea examenul", a precizat Victor Ponta.
În 27 februarie Curtea Constituţională a României decidea că sunt neconstituţionale dispoziţiile din Legea educaţiei naţionale care prevăd posibilitatea titularizării cadrelor didactice netitulare calificate care au participat la concursul naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani.
Ministerul Educaţiei Naţionale, în textul aprobat de Guvern, a adus clarificări referitoare la cadrele didactice titularizabile, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Se defineşte astfel conceptul de viabilitate a postului, precizându-se totodată că nu există două procedee de titularizare.
Noul articol, ca şi cel vechi, precizează că toate cadrele didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din învăţământul preuniversitar, în ultimii şase ani, şi care sunt angajate deja pe perioadă determinată, pot fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unităţi de învăţământ.
Decizia se ia în urma şedinţei publice a Inspectoratului Şcolar Judeţean şi numai dacă postul didactic este vacant şi are viabilitate.
Faţă de vechiul conţinut al articolului 253 din Legea educaţiei, referitor la titularizare, noul conţinut al acestuia defineşte conceptul de viabilitate a unui post, a unei catedre, viabilitate care presupune existenţa postului, respectiv a catedrei, pe durata unui nivel de învăţământ, respectiv de patru ani.
Modificările aduse articolului 253, din Legea Educaţiei, au venit în urma reclamaţiei făcute de un cadru didactic la Curtea Constituţională.
Potrivit acestuia, conţinutul vechiului articol 253 din Legea educaţiei, referitor la titularizare, permitea titularizarea cadrelor didactice pe bază de pile.
Curtea Constituţională a decis că prevederile articolului 253 sunt neconstituţionale, noţiunea de viabilitate a postului având un caracter vădit imprecis, deschizând astfel calea subiectivismului, a pilelor în angajarea unui cadru didactic pe perioadă nedeterminată.