Guvernul de la Chişinău a fost demis
Parlamentul de la Chişinău a dezbătut moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului condus de Vlad Filat, depusă de Partidul Comuniştilor, iar în urma votului, premierul şi membrii guvernului au fost demişi.
Articol de Mircea Dascaliuc, 05 Martie 2013, 10:57
UPDATE A căzut guvernul de la Chişinău în urma moţiunii de cenzură depuse de Partidul Comuniştilor.
54 de deputaţi moldoveni din 101 au votat pentru căderea guvernului.
Alături de comunişti şi democraţi au votat pentru căderea guvernului şi câţiva deputaţi neafiliaţi.
Potrivit legii, în termen de cel mult trei zile, premierul Vlad Filat va prezenta preşedintelui Nicolae Timofti demisia executivului.
Ulterior, şeful statului va avea consultări cu toate partidele aflate în parlamentul de la Chişinau pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Dacă va fi acceptat aceasta ar urma să formeze un nou Guvern.
Partidul Liberal-Democrat, condus de premierul Vlad Filat, şi cel Liberal, condus de Mihai Ghimpu, vor vota împotriva moţiuni, se ştia înaintea votului.
Dintre deputaţii independenţi, doi vor vota pentru moţiune, cei trei deputaţi ai Partidului Renaşterea s-au pronunţat net împotriva moţiunii, în timp ce Partidul Socialiştilor a hotărât ca cei patru deputaţi ai săi să voteze pentru demiterea premierului.
Pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură este nevoie de votul a 51 de deputaţi din totalul de 101, cât numără Parlamentul de la Chişinău.
Băsescu, solidar cu Filat
Referindu-se la acest subiect, preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că speră ca Republica Moldova să nu intre într-un derapaj politic, prin adoptarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului.
Răspunzând unei întrebări adresată de Radio România, preşedintele a apreciat că un astfel de derapaj ar face foarte mult rău cetăţenilor şi nu neapărat politicienilor din Republica Moldova.
"Sper din tot sufletul ca alianţa pentru Europa să rămână în picioare, pentru că este esenţial ca la Vilnius, la întâlnirea Parteneriatului Estic, Moldova să fie teafără şi să se poată parafa acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Moldova. O intrare într-un derapaj politic ar face rău, nu spun neapărat politicienilor, dar cetăţenilor Republicii Moldova le-ar face foarte mult rău", a spus Băsescu.