Guvernul dă o mână de ajutor primăriilor falimentare
Mai multe primării din România se află în incapacitate de plată, motiv pentru care Guvernul a alocat bani pentru ajutorul acestora, din fondul de rezervă bugetară.
Articol de Angela Bârgoan, 12 Octombrie 2011, 18:42
Guvernul a alocat peste 66 de milioane de lei pentru plata unor arierate ale autorităţilor locale, pentru cheltuieli curente şi de capital.
Banii provin de la Fondul de rezervă bugetară, iar de sprijin vor beneficia 300 de primării din întreaga ţară.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a explicat că fondurile au fost alocate în urma solicitărilor venite din partea administraţiilor publice locale care se află în situaţii dificile.
Acestea au acumulat datorii faţă de furnizorii de utilităţi, iar unele se află chiar în incapacitate de plată,
În urmă cu o săptămână, premierul i-a solicitat ministrului administraţiei şi internelor, Traian Igaş, să prezinte poriecte de hotărâri , pentru ca administraţiile locale să fie sprijinite ca să-şi poată continua activitatea.
Peste două treimi dintre comunele din România nu îşi pot acoperi din propriile venituri nici măcar cheltuielile cu salariile şi au nevoie în fiecare an de bani suplimentari de la buget.
Un număr important de primării din România, în special cele din comunele sau din oraşele mici, ajung în pragul falimentului la fiecare sfârşit de an.
Vânzarea imobilelor Protocului de stat, prin licitaţie
Executivului a discutat şi hotărârea de guvern prin care se dă undă verde vânzării unor imobile RAAPPS, cât şi ordonanţa de urgenţă care reglementează procedurile.
Vânzarea se va face prin licitaţie deschisă cu strigare, iar preţul nu va fi mai mic decât preţul pieţei stabilit de evaluatori.
Potrivit proiectului, în vederea recuperării debitelor provenite din chirii neachitate acei chiriaşi care înregistrează datorii faţă de Regia Protocolului de Stat nu vor fi acceptaţi la licitaţia de vânzare a imobilului.
De altfel, chiriile neplătite, evaluate la circa un milion de euro şi faptul că imobilele sunt greu de administrat reprezintă principalele motive ale deciziei de vânzare a acestor proprietăţi.