Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pe legile austerităţii
Premierul Emil Boc a cerut Parlamentului vot de încredere privind legile de reducere a cheltuielilor bugetare.
Articol de Politica Romaneasca, 08 Iunie 2010, 09:58
Documentele anunţã o scãdere a salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15 procente, precum şi reducerea unor indemnizaţii, cum ar fi cea pentru creşterea copilului.
Aceste legi ar trebui sã pãstreze un deficit bugetar în limitele stabilite cu instituţiile financiare internaţionale, 6,8% şi sã permitã desfãşurarea normalã a plãţilor cãtre bugetari şi pensionari, în România.
În şedinţa comunã a senatorilor şi deputaţilor, primul ministru a vorbit din nou de necesitatea acestor mãsuri, fãrã de care, spunea Emil Boc, România ar intra în incapacitatea de platã.
Guvernul a pãstrat aproape neschimbate mãsurile prevãzute iniţial în scrisoarea de intenţie cãtre FMI, deşi acestea au fost contestate de sindicate, dar şi de Opoziţie.
Principala modificare a fost impunerea unui plafon sub care sã nu scadã veniturile, 600 de lei în cazul salariilor şi 350 de lei în privinţa pensiilor.
Parlamentarii PSD+PC amendează Guvernul prin moţiune de cenzură
Parlamentarii nu au avut posibilitatea de a reacţiona la discursul susţinut de primul ministru, deoarece s-a anunţat doar depunerea unei moţiuni de cenzurã pe primul proiect, cel privind reducerea cheltuielilor bugetare.
Într-o urmãtoare şedinţã comunã va fi cititã aceastã moţiune, dupã care, dupã aproximativ cinci zile, se va dezbate moţiunea şi abia atunci parlamentarii vor putea sã spunã punctul de vedere.
În schimb, premierul a argumentat în faţa senatorilor şi deputaţilor necesitatea adoptãrii unor mãsuri de austeritate prin faptul cã România consumã mai mult decât produce, iar ritmul de majorare a salariilor şi a pensiilor nu a fost susţinut de productivitate.
Primul ministru a atras atenţia cã în aceste condiţii, fãrã împrumutul de la FMI, se va ajunge în situaţia de a nu mai putea plãti nici mãcar salarii şi pensii reduse.
Pentru un deficit bugetar de 6,8%, România are nevoie în 2010 de 8,4 miliarde de euro.
Dacã se aplicã programul de austeritate, şeful Executivului spune cã banii vor veni de la FMI 2,5 miliarde de euro, de la Comisia Europeanã 2,3 miliarde, de la Banca Mondialã 0,4 miliarde şi 0,7 miliarde de euro de la Banca Europeanã de Investiţii şi BERD.
În caz contrar, ieşirea din acordul cu FMI şi Comisia Europeanã ar însemna incapacitatea de platã şi imposibilitatea de a finanţa deficitul bugetar.
Emil Boc a încercat sã le explice parlamentarilor cã soluţia majorãrii taxelor nu fi rezolvat problema, ci, din contrã, ar fi compromis orice şansã de creştere economicã.
S-ar fi accentuat creşterea muncii la negru, iar numãrul şomerilor ar fi ajuns, la sfârşitul lui 2010, la 850.000 de persoane.
În susţinerea celui de al doilea proiect, referitor la recalcularea pensiilor speciale, premierul Emil Boc a subliniat cã acesta ar urma sã instaureze dreptatea în sistemul de pensii, în condiţiile în care, în prezent, raportul între cea mai micã şi cea mai mare pensie este de unu la 100.
Doar prin recalcularea a peste 8.200 de pensii speciale se vor putea plãti aproximativ 60.000 de pensii medii, a explicat şeful Executivului.
În aceastã situaţie, a menţine luxul ar însemna dispreţ la adresa celor care au pensii mici, a mai arãtat primul ministrul în încheierea susţinerii celui de al doilea proiect de lege pentru care Guvernul şi-a angajat rãspunderea în faţa Parlamentului.