Guvernul Boc "încalcă tratatele internaționale"
Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului, alături de alte 15 ONG-uri, acuză, într-o petiţie comună, Cabinetul Emil Boc, de încălcarea unor tratate internaţionale, la care România este parte.
Articol de Simona Mihăescu, 11 Iunie 2010, 12:57
Documentul semnat se referă la tratatele internaţionale, la care România a aderat şi pe care le încalcă prin măsurile de austeritate impuse de Guvernul Boc.
Răzvan Zamfir, director de comunicare , a spus că vor cere Parlamentului European să constituie o comisie de anchetă, pentru a verifica respectarea drepturilor fundamentale, în România.
Printre cele 15 organizaţii nonguvernamentale, care se alătură acestei acţiuni, se află şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor.
Preşedintele acesteia, Vasile Barbu, susţine că nu numai pensionarii sunt afectaţi de reducerile de venituri, ci toate categoriile defavorizate din România.
Vasile Barbu: Cu reducerea veniturilor, neglijăm o pătură destul de importantă de oameni; este pătura celor care sunt săraci şi bolnavi, în acelaşi timp. Peste 80% dintre pacienţii cu boli cronice, care-şi luau reţete compensate, acum, nu le mai iau decât parţial.
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate susţine, de asemenea, că măsurile de austeritate propuse de Guvernul Boc sunt, de fapt, ilegale.
Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate: În România, de la dreptul la viaţă, dreptul la opinie, dreptul la proprietate, cam toate drepturile omului sunt încălcate. În România, ţi se poate da dreptate verbală, ai dreptate. Eşti discriminat în calitate de persoană sau categorie socio-profesională, dar nu poţi obţine nimic, pentru că nu te poţi întoarce, material, la situaţia de dinaintea discriminării.
Petiţia urmează să fie expediată Comisiei Europene şi Parlamentului European, dacă moţiunea de cenzură, iniţiată de opoziţie, la adresa Cabinetului Emil Boc, nu va trece de Parlament.
Îngrijorare şi în rândul magistraţilor
Magistraţii şi-au exprimat îngrijorarea că măsurile de austeritate le-ar putea afecta activitatea.
Judecătorii şi procurorii spun că reducerea fondurilor în sistemul de justiţie va încetini desfăşurarea proceselor.
În plus, ei spun că legile privind scăderea pensiilor şi a salariilor ar putea genera un val de plângeri la instanţele care rezolvă litigiile de muncă