Guvernul aprobă Ordonanţa de Urgenţă pentru compensarea transportatorilor
Guvernul va aproba, miercuri, în şedinţa săptămânală, Ordonanţa de Urgenţă prin care vor fi rambursaţi către transportatori 4 din cei 7 eurocenţi din acciza la carburanţi.
Articol de Petruţa Obrejan, 02 Aprilie 2014, 08:36
Potrivit premierului Victor Ponta, în acest fel firmele de transport vor fi în continuare competitive, iar impactul noii accize va fi diminuat.
Acciza la carburanţi, care potrivit premierului Victor Ponta, ar aduce doar într-un an 2,4 miliarde lei la buget, se va reflecta în infrastructură.
Premierul a menţionat, totodată, că România era una dintre ţările Uniunii Europene cu cel mai mic preţ la carburanţi.
În plus, a mai spus Victor Ponta, transportatorilor de mărfuri li se vor returna 4 din cei 7 eurocenţi.
"Prin măsura pe care am luat-o, căutăm asigurarea unei finanţări pe termen lung, nu doar pe un an. Anul electoral trece. În ceea ce priveşte cofinanţarea pentru proiectele de infrastructură de autostrăzi, finanţate din fonduri europene sau cele construite în concesiune parteneriat public-privat", a susţinut el.
Şeful Executivului crede că impactul accizei asupra celor care folosesc motorina în agricultură va fi zero, iar în ceea ce priveşte atenţionarea preşedintelui Traian Băsescu legată de eventuale fraude, premierul crede că Parchetul, ANAF-ul, SRI şi Direcţia Antifraudă sunt foarte bine pregătite pentru a combate orice neregulă.
Şi ministrul Transporturilor, Dan Şova a precizat că sumele colectate din acciză vor fi folosite pentru finanţarea proiectelor de infrastructură, în special pentru construcţia de autostrăzi.
"Acciza poate fi folosită şi pentru cofinanţare, în ipoteza în care dorim să cofinanţăm mai mult de 15%, sau poate fi folosită şi pentru proiecte noi. Ca exemple de autostrăzi care ar putea fi construite din acciză, de la Borş, până la Nădăşel, sunt 157 de km. Deci, acciza este binevenită. De la Suplacu de Barcău, la Nădăşel, sunt 93 de km, tot pe Autostrada Transilvania - care se află în afara reţelei europene de transport, din păcate - iarăşi poate fi finanţată din acciză", a declarat, marţi, Şova.
Opoziţia contestă introducerea accizei suplimentare la carburanţi.
Ordonanţa de urgenţă care prevede această nouă taxă a fost retrimisă de deputaţi Comisiei de buget-finanţe, iar liberalii au precizat că nu vor vota actul normativ când revine în plen.
George Scutaru, liderul deputaţilor liberali a subliniat că PNL nu va vota această OUG.
"Nu votăm scumpirea benzinei şi motorinei, pentru că nu avem nicio garanţie asupra modului în care Guvernul Ponta doreşte folosirea acestor bani. Guvernul Ponta acţionează haotic, sunt declaraţii contradictorii din partea preierului, din partea ministrului de finanţe, din partea ministrului transpotului privind modul de utilizare a acestor bani", a spus el.
Mai mult, PNL este pregătit să iniţeze o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, în cazul în care nu va adopta şi măsurile de contrabalansare a supraaccizei la carburanţi.
Este vorba despre reducerea, de la 1 iulie, a CAS-ului cu 5 procente şi eliminarea impozitului reinvestit, aşa cum era stabilit în proiectul USL.