Guvernul apelează la banii europeni din Fondul de Solidaritate
Guvernul va evalua pagubele produse de inundaţii şi va înainta documentaţia pentru accesarea Fondului Solidaritatea al Uniunii Europene pânã cel târziu la 15 iulie, a anunţat,luni, premierul Emil Boc.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 Iulie 2010, 13:19
Primul ministru a amintit, la finalul şedinţei comitetului naţional pentru situaţii de urgenţã, reunit la Guvern, cã solicitarea României cãtre Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene pentru acordarea unui sprijin financiar trebuie depusã cel mai târziu în zece sãptãmâni de la data de 23 iunie, când s-au produs primele inundaţii.
Primul ministru a arãtat şi cã 700 de locuinţe modulare vor fi puse la dispoziţia celor cãrora le-au fost distruse casele.
Suma maximã pe care o poate accesa România de la acest fond este de maximum 75 milioane euro.
Potrivit premierului, şi în aceastã sãptãmânã vor fi menþinute avertizãrile meteo şi hidro, respectiv pentru Moldova în intervalul luni-miercuri şi Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei în intervalul joi-sâmbãtã.
Şeful Guvernului a solicitat autoritãţilor locale sã acţioneze calm în combaterea efectelor inundaţiilor, apreciind cã trebuie înţeles cã sinistraţii sunt "supãraţi" din cauza pagubelor suferite.
Boc a precizat cã situaţia din Galaţi reprezintã în prezent preocuparea majorã a autoritãţilor, urmând ca digul de 4,5 kilometri sã fie finalizat marţi.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a precizat la rândul sãu cã la Galaţi a fost trimisã o echipã de genişti care sã detoneze digul de la Cotu Pisicii şi sã protejeze astfel oraşul Galaţi de inundaţii în cazul în care debitul viiturii va fi mai mare decât cel aşteptat.
7 iulie - vârf de viitură pe Dunăre
Conform avertizãrilor hidrologice, vârful de viiturã pe Dunãre va ajunge la Galaţi în 7 iulie, când se prognozeazã cã nivelul Dunãrii va atinge 690 de centimetri şi un debit de 17.860 de metri cubi pe secundã.
Meteorologii au emis, luni dimineaţã, o avertizare Cod galben de ploi şi vijelii pentru Moldova, Maramureş, estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei, valabilã pânã marţi, la ora 23.00.
Astfel, pânã marţi, la ora 23.00, în Moldova, Maramureş, estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei şi în zona Carpaţilor Orientali (inclusiv Carpaţii de Curburã) instabilitatea atmosfericã va fi ridicatã (averse, descãrcãri electrice, grindinã şi intensificãri ale vântului cu aspect de vijelie).