Guvernul anunță măsuri energetice de sprijin pentru populație și marii consumatori
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, anunță măsuri energetice de sprijin care vor acoperi şi sectorul de energie electrică şi pe cel de gaze naturale.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Martie 2014, 15:30
Guvernul va anunţa luni o serie de măsuri în domeniul energetic de sprijin pentru marii consumatori şi pentru populaţie, care reprezintă tot ceea ce poate face statul român în acest moment, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
"Luni, premierul Victor Ponta va anunţa un pachet de măsuri pentru domeniul energetic. În ultimele zile am lucrat împreună cu prim-ministrul, care s-a ocupat personal, cu consilieri ai premierului, cu echipa mea de la Departamentul pentru Energie, cu domnul ministru Niţă (ministrul Economiei Constantin Niţă n.r), cu Consiliul Concurenţei, cu echipa de la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r) pentru a propune o serie de soluţii care să ajute marii consumatori şi să ajute populaţia. Sunt măsuri care vor acoperi şi sectorul de energie electrică şi pe cel de gaze naturale", a anunţat Nicolescu.
El a punctat că aceste măsuri nu contravin statutului României de stat membru al UE.
Nicolescu nu a vrut să dea exemple, spunând că premierul va fi cel care va anunţa luni aceste măsuri.
El le-a cerut celor din industrie să continue afacerile şi să păstreze stabilitatea, mai ales în condiţiile conflictului dintre Rusia şi Ucraina.
"Sper ca pachetul care va fi anunţat luni să răspundă nevoilor industriei. Noi vom lucra la implementarea măsurilor care vor fi anunţate. Dar îi rog pe reprezentanţii industriei, pornind şi de la contextul în care ne aflăm, cu evenimentele din partea estică a României... Dumnealor li se va răspunde luni cu tot ceea ce poate să facă statul român în acest moment. Rugămintea este să se concentreze pe ceea ce au de făcut, să facă business, să păstreze locurile de muncă, să facă profit, să plătească taxe," a arătat el.
El a menţionat că, în acest pachet, ar putea fi inclus un nou concept de promovare a energiei regenerabile.
Totodată, Nicolescu a mai arătat că săptămâna viitoare va lansa în dezbatere o propunere de eliminare a taxei de cogenerare pentru exportul de energie.
Scumpirea energiei a scos oamenii în stradă
Săptămâna trecută, scumpirea energiei a scos în stradă sute de angajaţi ai marilor combinate, care se tem că îşi vor pierde locul de muncă.
Patronatele din domeniu sunt îngrijorate că majorarea abruptă de preţuri, asumată odată cu liberalizarea pieţei, ar putea face companiile energetice româneşti necompetitive şi le-ar putea împinge spre închidere.
În consecinţă, patronatele şi sindicatele cer, în principal, eliminarea taxelor pentru energie regenerabilă şi eşalonarea majorării preţului la gaze naturale până în anul 2018.
Pe fondul acestor presiuni, marţea trecută reprezentanţii Guvernului au promis că se vor căuta soluţii, iar ulterior premierul a anunţat că va prezenta o serie de măsuri care le vor permite producătorilor naţionali de energie să menţină preţuri competitive.