Guvernul anunță 8 investiții strategice
O fabrică de mijloace de transport electrice, amenajarea complexă a râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie și Aeorportul Bucureşti-Sud se numără printre investițiile anunțate de Guvern.
Articol de Petruţa Obrejan, 29 Iunie 2018, 06:44
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a oferit detalii despre cele opt proiecte strategice de investiţii care urmează să fie realizate în parteneriat public-privat.
E vorba de Aeorportul Bucureşti-Sud, construirea a două spitale regionale, a unei fabrici de mijloace de transport electrice, dar şi a unei bănci naţionale de sânge, plasmă şi celule stem.
Printre cele opt proiecte de investiţii strategice, ce vor fi dezvoltate în parteneriat public-privat, prevăzute în hotărârea de guvern, se numără amenajarea complexă a râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie, fiind vizat în principal transportul de mărfuri, dar şi de pasageri, spunea purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.
Potrivit acestuia, un alt proiect are în vedere construirea Aeroportului Bucureşti-Sud.
Dimensiunea aeroportului va trebui proiectată pentru un trafic de aproximativ 30 de milioane de pasdageri pe o suprafaţă desfăşurată de maximum 600 de hectare şi să fie dotat cu cel puţin două terminale, a susținut Nelu Barbu.
El preciza că aceeaşi hotărâre vizează şi construirea canalului Siret-Bărăgan, care presupune asigurarea resurselor de apă pentru executarea unor sisteme de irigaţii destinate unor suprafeţe de peste 475 de mii de hectare, din care 80% nu beneficiază în prezent de sisteme de pompare.
"Canalul ar trebui să aibă o lungime totală de 190 de kilometri, din care primul tronson, amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea, care are o lungime de 50 de kilometri, din care s-au început lucrări pe 11 kilometri, ştiţi deja că 5,7 din ei sunt funcţionali. Al doilea tronson, cu o lungime de 140 de kilometri, ce va traversa judeţele Buzău şi Ialomiţa, până la acumularea Dridu", a spus Nelu Barbu.
Alte proiecte urmăresc construcţia în parteneriat public-privat a unei fabrici de autovehicule şi autobuze electirce, a unui nou complex turistic pentru schi în Masivul Făgăraş, dar şi în domeniul sănătăţii.
"Spitalul regional Timişoara, un spital regional ce va fi construit în municipiul Timişoara şi va deservi partea de vest a României. Este o soluţie optimă pentru asigurarea unui acces echitabil al populaţiei la servicii medicale de calitate. Acesta va fi un spital clinic organizat cu o structură de specialităţi, cu o platformă complexă de investigaţii şi intervenţii terapeutice clinice şi paraclinice, care va asigura asistenţă medicală pentru cazurile medicale complexe. Spitalul regional Brăila - Galaţi se va construi în regiunea de est a ţării, între oraşele Galaţi şi Brăila - un spital cu o capacitate de aproximativ 800 - 1.000 de paturi. Va fi organizat clinic cu o structură de specialităţi, la fel ca şi celelalte spitale regionale pe care le avem în vedere a fi dezvoltate prin parteneriat public-privat; va fi dotat cu heliport şi elicopter pentru urgenţe, cât şi cu clinici de specialitate şi centre de cercetare dotate corespunzător", susține Nelu Barbu.
De asemenea, tinerii care vor să înveţe o meserie căutată şi bine plătită, dar şi companiile care au nevoie de forţă de muncă înalt calificată, vor găsi îndrumarea necesară la noua Agenţie naţională pentru formare profesională iniţială în sistem dual, autoritate ce urmează să se înfiinţeze şi care va gestiona relaţia dintre cererea şi oferta de pe piaţa muncii în diferite domenii economice.
Potrivit lui Nelu Barbu, decizia a fost luată în urma consultării unui număr important de companii cu capital românesc şi străin din industria auto, tipografică, prelucrarea metalelor, agricultură şi utilităţi.