Guvernul analizează problema arieratelor din economie
Reprezentanţii Guvernului, ai Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate analizează, joi, problema arieratelor din domeniul sănătăţii, a declarat premierul Emil Boc.
Articol de Alina Dobrinescu, 21 Iulie 2011, 15:44
Premierul a precizat că analiza va cuprinde toate arieratele din economie şi că discuţia vizează prevenirea acumulării arieratelor.
"Se face o analiză a tuturor arieratelor din economie, inclusiv a celor din sănătate. Important este ca mecanismele de prevenire a cumulului de arierate să funcţioneze, iar lucrurile sunt analizate de Guvern. Şi această analiză se face astăzi împreună cu CNAS, Ministerul Sănătăţii şi cu cei implicaţi în acordurile internaţionale ale României", a afirmat primul-ministru.
"Vreau să ştiţi public punctul meu de vedere, indiferent ce va decide Guvernul: nu trebuie plătit niciun leu pentru arieratele la medicamente până când nu se reglementează sistemul de achiziţii de medicamente şi în spitale şi cele distribuite prin farmacii. A continua la fiecare şase luni să tot constatăm că avem arierate în condiţiile în care şi Comisia Europeană constată nereguli în achiziţiile de medicamente cred că este o mare greşeală, indiferent cine ne cere să plătim cu prioritate în zona de arierate la medicamente", a spus Băsescu.
Datoriile pe care Casa de Asigurări de Sănătate le are la plata medicamentelor către spitale şi farmacii este de 17 milioane de lei, a precizat preşedintele CNAS, Lucian Duţă, care a subliniat că taxa clawback şi preţul de referinţă la gratuităţile de pe lista C2 vor reglementa consumul de medicamente.
Solicitarea de miercuri a preşedintelui Băsescu este criticată în termeni duri de reprezentanţii opoziţiei.
Atât social-democraţii, cât şi liberalii avertizează că neachitarea arieratelor la medicamente ar putea provoca efecte grave în sistemul de sănătate.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut, miercuri, încetarea plăţii arieratelor la medicamente, afirmând că "nu trebuie plătit niciun leu" până când nu se reglementează sistemul de achiziţii de medicamente, şi în spitale, şi cele distribuite prin farmacii.
Justiţia, mai performantă decât în 2004
Premierul Emil Boc, a declarat că justiţia la nivelul anului 2011, aşa cum este reflectată în ultimul raport al Comisiei Europene, este mai perfomantă faţă de trecut.
Pornind de la recentul raport al Comisiei Europene privind reforma justiţiei din România, Emil Boc a făcut o comparaţie a modului cum arată justiţia în 2011 "faţă de modul în care era justiţia pe vremea lui Năstase, Ponta, Stănoiu".
"Orice om de bună credinţă poate constata diferenţele uriaşe de funcţionare a justiţiei din perioada Năstase faţă de ceea ce avem în anul 2011. Comparaţi performanţele Parchetului Naţional Anticorupţie de pe vremea lui Năstase cu performanţele DNA-ului, DNA care astăzi, alături de ANI şi DGA, este apreciat de către Comisia Europeană", a declarat Emil Boc.
În completare, premierul a afirmat că dacă social-democraţii Victor Ponta şi Adrian Năstase şi liberalul Crin Antonescu ar reveni la putere atunci "România ar fi transformată într-un sanatoriu de lux pentru marii corupţi".