Guvernul analizează liberalizarea preţurilor la gaze şi energie
Executivul a analizat un act normativ cu privire la calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la energie.
Articol de Angela Bârgoan, 16 Martie 2012, 08:28
Guvernul a discutat într-o şedinţă specială proiectul de lege privind energia electrică.
Actul normativ stabileşte, între altele, calendarul de eliminare treptata a preţurilor reglementate la energie şi urmeaza sa transpună în legislaţia naţională directiva europeană privind piaţa unică de energie.
Potrivit proiectului, pentru consumatorii casnici acest proces se va derula, gradual, din iulie 2013 până în decembrie 2017, în timp ce pentru consumatorii industriali este prevazuta liberalizarea preţurilor la 31 decembrie 2013.
Urmează să fie definit şi consumatorul vulnerabil, mai precis clientul casnic care, din motive de vârstă, sănătate sau situaţie financiară, va beneficia de protecţie socială.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu sublinia, zilele trecute, că ceea ce va conţine această iniţiativă legislativă este crucial pentru România.
După aprobarea de către Guvern, proiectul de lege va fi trimis spre dezbatere Parlamentului.
Pprimul ministru a afirmat că i se pare corect din punct de vedere politic ca la dezbaterea care vizează pachetul legislativ privind energia să participe şi Puterea şi Opoziţia.
USL nu susţine legile, dacă au fost făcute de Guvernul Boc
USL îi va trimite premierului Mihai Răzvan Ungureanu un set de măsuri privind situaţia din domeniul energetic.
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că Opoziţia nu va susţine pachetul de legi pentru acest sector dacă documentele au fost pregătite de Guvernul precedent.
"Evident că am unele dubii cine a făcut pachetul legislativ. Dacă l-au făcut cei de dinainte, vă garantez că l-au făcut rău şi l-au făcut în detrimentul României. Sunt tot cei care au semnat contractele cu băieţii deştepţi, sunt tot cei care au fraudat aceste societăţi de stat şi sunt tot cei care i-au numit în funcţii pe actualii directori generali, membri PDL. Şi despre ce vorbim? De fapt, să certificăm din punct de vedere juridic o fraudă începută deja de la Videanu încoace şi o fraudă care duce inevitabil la trecerea din proprietatea publică în proprietatea privată a cuiva, a unui patrimoniu naţional esenţial pentru noi şi anume, energia", a spus Ponta.
Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, din considerente de protecţie socială.
Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au solicitat Executivului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din Uniunea Europeană.