Guvernul analizează impactul deciziilor CEDO
Primul-ministru Emil Boc a primit vineri, la Palatul Victoria, o delegaţie a Curţii Europene a Drepturilor Omului, condusă de preşedintele Curţii, Jean-Paul Costa.
Articol de Petruţa Obrejan, 22 Octombrie 2010, 15:58
Premierul, Emil Boc, i-a promis, vineri, preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului, Jean Paul Costa, că Executivul va analiza impactul solicitării acestei instituţii privind modificarea legislaţiei aferente despăgubirilor pentru imobilele naţionalizate.
În această problemă, a mai spus Emil Boc, se va ţine cont însă şi de constrângerile bugetare.
El a precizat că a solicitat deja formarea unui grup de lucru interministerial, astfel încât să poată fi elaborat, supus dezbaterilor şi înaintat Parlamentului un pachet de măsuri de revizuire a legislaţiei privind acordarea de despăgubiri în cazul imobilelor naţionalizate.
De altfel, oficialul CEDO s-a întâlnit, vineri dimineaţă şi cu preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Titus Corlăţean.
Acesta a declarat că a discutat cu preşedintele CEDO, despre necesitatea ca autorităţile române să adopte o nouă legislaţie în termen de 18, luni bazându-se pe decizia Curţii referitoare la retrocedarea caselor naţionalizate.
Mai mult, această legislaţie trebuie să fie realistă, spune Titus Corlăţean.
,, Recent, CEDO a adoptat o aşa-numită "cauză pilot", o condamnare a României într-un caz privind imobilele naţionalizate în care textul deciziei Curţii ne spune că modul în care până acum în România s-a reglementat legislativ soluţia restituirii proprietăţilor sau despăgubirii proprietăţilor a fost o soluţie nerealistă " a mai spus preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat.
Pe de altă parte, agentul României la CEDO, Răzvan Horaţiu Radu, a evitat să vorbească despre decizia Curţii, declarând doar că vizita preşedintelui CEDO, Jean Paul Costa, la Bucureşti reprezintă o consfinţire a bunelor relaţii dintre autorităţile române şi oficialii europeni.
,, Aceasta vine ca o încununare a modului cum noi am abordat această problemă, noi, agentul guvernamental şi MAE, de a crea relaţii şi legături între oficialii de la Strasbourg şi autorităţile interne " a explicat Răzvan Horaţiu Radu.
Preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Jean-Paul Costa, efectuează o vizită oficială în România, în perioada 21-22 octombrie, la invitaţia Ministerului Afacerilor Externe.
Statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg să plătească, până la 31 decembrie 2009, despăgubiri de 44.644.066 euro, după ce au fost pronunţate 648 de hotărâri, în 584 din aceestea România fiind condamnată.
România este obligată ca în maxin un an şi şase luni să-şi schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate, după ce judecătorii CEDO au stabilit că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate.