Guvernul analizeazã impozitarea suplimentarã a averilor mari
Executivul are în vedere un proiect de lege care porneşte de la propunerea UNPR şi care prevede impozitarea suplimentarã a averilor mari,a spus premierul Emil Boc invitat la Radio România Actualităţi Foto. Alexandru Dolea
Articol de Luminiţa Apostolescu, 26 Iulie 2010, 14:48
Primul ministru a declarat la Radio România că proiectul se află în stadiul tehnic de pregătire la Ministerul Finanţelor şi că urmăreşte asigurarea unor venituri importante la buget.
"Avem în analiză un proiect care porneşte de la propunerea UNPR care priveşte problema averilor care nu sunt probabil impozitate la adevărata valoare", a spus premierul Emil Boc.
El a spus că propunerea UNPR este o bază de pornire, dar există şi alte variante de lucru.
Acesta a adăugat că speră ca prin intermediul acestui proiect să fie aduse importante resurse la buget.
Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, la finele lunii iunie, cã formţþiunea sa a expus în coaliţia de guvernare propunerea privind introducerea impozitului pe averile afişate, el precizând cã progresiştii sunt convinşi cã vor fi sprijiniţi în adoptarea acesteia.
El a menţionat cã UNPR a decis, miercuri, ca grupurile sale parlamentare sã depunã o iniţiativã legislativã în acest sens, aceasta urmând a fi depusã la Parlament cel mai târziu pe 1 septembrie, când începe urmãtoarea sesiune parlamentarã, în cazul în care nu va exista o seisune extraordinarã dedicatã altor subiecte.
În urmã cu o sãptãmânã, UNPR a anunţat cã finalizat proiectul de lege privind introducerea taxei de solidaritate, actul normativ stipulând cã aceastã taxã va fi plãtitã de persoanele fizice care deţin locuinţe, terenuri, avioane, elicoptere şi ambarcaţiuni a cãror valoare însumatã depãşeşte 450.000 de euro.
"Persoanele fizice care deþin bunuri imobile constând în locuinþe sau terenuri, precum şi bunuri mobile constând în avioane, elicoptere, ambarcaþiuni sau autoturisme, a cãror valoare însumatã este mai mare de 450.000 de euro vor achita, anual, o taxã de solidaritate în cunatum de 1% din valoarea totalã a acestora, care se face venit la bugetul de stat", stipuleazã primul articol al propunerii legislative.
Potrivit Mediafax, proiectul prevede, totodatã, ca, în cazul în care valoarea totalã a bunurilor mobile şi imobile este mai micã de 450.000 de euro, sã se taxeze doar bunurile imobile a cãror valoare individualã este mai mare de 300.000 de euro, precum şi bunurile mobile a cãror valoare individualã este mai mare de 50.000 de euro, caz în care taxa de solidaritate ar fi de 0,5% din valoarea bunurilor.