Guvernul, acţionat din nou în judecată
Guvernul se confruntă cu noi procese după ce miercuri, a fost dat în judecată de primarii din trei localităţi, care nu au fost de acord cu transformarea spitalelor din subordine în cămine de bătrâni.
Articol de Marilena Frâncu, 06 Aprilie 2011, 13:59
Reorganizarea spitalelor a generat probleme, atât pentru personalul medical în căutarea unui loc de muncă, dar şi pentru primarii care încearcă şi alte soluţii.
În cazul spitalului de la Babadag, autorităţile au refuzat transformarea acestuia în azil de bătrâni. Oamenii se gândesc la eventualitatea unui spital privat, susţinut în primul rând de primărie.
Managerul unităţii, medicul Mustafa Latif, a declarat că încearcă să păstreze o linie de primire urgenţă.
"Ne-am bazat pe fondurile noastre, am încercat să păstrăm o linie de primire urgenţe. Mai avem bani încă aproximativ pentru două luni fără să fim finanţaţi de la Casa de Asigurări de Sănătate. Luna asta putem să ne permitem să facem tot felul de strategii, parteneriate public-privat de finanţare a acestui spital. Putem să facem o solicitare Consiliului Local, să facem un parteneriat cu ei sau să dea în folosinţă gratuită, pe un interval de 1 an, 2-3 şi noi, personalul acestei unităţi, să ne ocupăm să găsim soluţii să facem contract cu Casa de Asigurări nu pe spitalul orăşenesc, ci pe o firmă privată. Altă soluţie nu avem", a declarat medicul Latif.
Nici spitalul din Urlaţi nu mai primeşte finanţare de la 1 aprilie. Autorităţile de aici au decis să atace în instanţă hotărârea guvernului privind reprofilarea într-un azil de bătrâni.
Primarul oraşului, Marian Machiţescu a anunţat că a elaborat actul de atacare a hotărârii de guvern.
"Astăzi elaborăm actul de atacare a hotărârii de guvern respective şi sper ca să avem sorţi de izbândă deoarece absolut niciun fel de comisie, nici din partea Direcţiei de Sănătate Prahova, nici din partea guvernului sau a Ministerului Sănătăţii nu a fost la Urlaţi. Nu s-a făcut niciun fel de selecţie pe criterii de competenţă sau pe criterii de performanţă a spitalului respectiv şi s-a luat o hotărâre cred că prea pripită în ceea ce priveşte închidere Spitalului Urlaţi", a spus acesta.
Un spital cu o istorie de peste 120 de ani, fără datorii, cu investiţii de 150.000 de lei anul trecut şi care câştigase un proiect de 1 milion de euro, a fost închis la Strehaia, Mehedinţi.
Pacieni au fost transferaţi, medicii şi asistenţele şi-au depus cererile pentru redistribuire, dar personalul TESA nu are siguranţa unui loc de muncă, potrivti redactorului RRA.
Ministerul Sănătăţii anunţă că 85% dintre angajaţii unităţilor sanitare reprofilate, adică peste 2200 de medici, asistenţi medicali şi personal auxiliar, au depus cereri de redistribuire către spitalele din acelaşi judeţ, urmând ca întregul proces să se încheie la sfârşitul lunii acesteia.