Guvernul a stabilit cine va plăti CAS şi cine va fi scutit
Persoanele care sunt angajate cu carte de muncã şi remunerate doar ocazional cu drepturi de autor nu vor plãti CAS pentru plãţile efectuate prin aceste drepturi , a hotãrât guvernul în şedinţa de miercuri.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Iulie 2010, 10:19
Guvernul a discutat miercuri, într-o primă lectură , noile modificări la Codul Fiscal, care vor fi însă adoptate într-o şedinţă specialală a Executivului programată pentru luni.
Astfel, persoanele angajate cu carte de muncã şi remunerate doar ocazional cu drepturi de autor pentru publicarea unei cãrţi, de exemplu, nu vor plãti contribuţiile de asigurãri sociale pentru aceste venituri.
În schimb, cei care primesc drepturi de autor fãrã sã fie încadraţi cu carte de muncã ar urma sã plãteascã anual contribuţiile la pensii, sãnãtate şi şomaj.
O altã categorie este cea a persoanelor care sunt remunerate cu un salariu lunar pe cartea de muncã, dar şi cu venituri lunare din drepturi de autor.
Aceste persoane ar urma sã plãteascã atât contribuţiile aferente salariului, cât şi pe cele aferente drepturilor de autor.
Aceste prevederi au fost convenite într-o primã lecturã miercuri, forma finalã urmând a fi decisã luni - a anunţat primul-ministru.
"Am preferat sã mai aştept douã zile pentru a fi discutate şi în Comisia de dialog social pentru a fi prezentate şi într-o formã publicã pentru acei care doresc, iar luni - pentru cã 1 august este duminicã -, 2 august, practic, vor fi aprobate", a declarat ptremierul Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern.
Premierul Emil Boc a mai precizat cã normele metodologice pentru aplicarea Codului Fiscal pot fi consultate pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Prin modificãrile efectuate recent asupra Codului Fiscal, Guvernul a stabilit cã orice venituri de naturã profesionalã, altele decât cele salariale, se impoziteazã cu cota de impozit pe venit şi contribuţii individuale de asigurãri sociale, asigurãri sociale de sãnãtate şi asigurãri de şomaj, baza de calcul la care se aplicã aceste contribuţii fiind de cinci salarii medii brute pe economie.
Proiectul, obţinut de Mediafax, stabileşte cã din categoria veniturilor de naturã profesionalã, altele decât cele salariale, nu fac parte cele obþinute din cedarea folosinþei bunurilor, din investiţii, din pensii, din activitãţi agricole, din premii şi jocuri de noroc, din transferul proprietãţilor imobiliare şi din alte surse, precum câştiguri primite de la societãţile de asigurãri şi onorarii din activitatea de arbitraj comercial.
Documentul stabileşte totodatã cã aceste contribuţii individuale de asigurãri sociale şi de asigurãri pentru şomaj se datoreazã şi în situaþia în care veniturile de natura profesionalã sunt realizate de persoane pentru care legea permite în prezent ca asigurarea în sistemul asigurãrilor pentru şomaj sã fie facultativã.