Guvernul a simplificat procedurile de acordare a şomajului tehnic
Firmele care au angajaţi a căror activitatea este total sau parţial afectată de pandemia de COVID-19 pot depune cereri online de şomaj tehnic la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
Articol de Carmen Gavrilă, 27 Martie 2020, 12:31
Guvernul a simplificat procedurile de acordare a şomajului tehnic.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, şi şeful Cancelariei Primului-Ministru, Ionel Dancă, au făcut precizări pe această temă, cu puţin timp în urmă.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat că toate firmele care au angajaţi cărora activitatea este total sau parţila afectată de pandemia de COVID-19, pot depune cereri online de şomaj tehnic la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
Procedura simplificată presupune o cerere şi o declaraţie simplă cu lista de angajaţi care trebuie trimişi în şomaj tehnic.
Violeta Alexandru a atras atenţia că nu este vorba de decontări, firmele nu trebuie să plătească nimic, banii vor veni direct de la angenţiile de pentru ocuparea forţei de muncă, în 15 zile de la depunerea cererilor.
Ajutorul de la Guvern este valabil pentru perioada stării de urgenţă, după cum a precizat şeful Cancelariei
Primului-Ministru, Ionel Dancă. Ministrul muncii a făcut un apel, ca firmele să-şi pregătească deja documentele, ca să poată depune la începutul lunii aprilie.
În ce priveşte angajaţii din mediul neguvernamental, procedura este acceaşi, iar pentru cei care muncesc în calitate de PFA, şomajul de tehnic se acordă pe bază de declaraţie pe propria răspundere, atât că trebuie depusă tot online la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială.
Suma de şomaj tehnic acordată de Guvern este de 75% din salariul mediu brut.
În ce priveşte concediile de creştere a copilului, plăţile se vor face în continuare, la fel stimulentele pentru revenirea în activitate mai devreme pentru mamele care doresc asta.
Ministrul muncii a mai anunţat că a cerut includerea creşelor printre instituţiile care sunt închise din cauza pandemiei, astfel încât părinţii să beneficizez de indemnizaţia necesară ca să stea acasă cu copilul.