Guvernul a înfiinţat Garda de Coastă
Guvernul a decis, miercuri, înfiinţarea Gărzii de Coastă în zona Mării Negre, a Adunării Maritime şi a Deltei Dunării.
Articol de Petruţa Obrejan, 19 Mai 2011, 11:29
După şedinţa de guvern, ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, a declarat că proiectul modifică structura organizatorică a Poliţiei de Frontieră, cu impact asupra acţiunii de supraveghere şi control la frontiera maritimă şi fluvială a României.
El susţine că, în urma acestei reorganizări, 350 de posturi vor fi desfiinţate, dar că salariile poliţiştilor din Garda de Coastă vor rămâne la nivelul actual.
România se va alătura celor 20 de ţări din Uniunea Europeană, care dispun deja de serviciile Gărzii de Coastă, potrivit proiectului de lege adoptat astăzi de Guvern.
Ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, declara că, prin înfiinţarea Gărzii de Coastă, se va asigura un nivel superior de supraveghere şi control asupra frontierei maritime şi fluviale a României.
În acest sens, el a menţionat beneficiile acestui proiect.
"Coordonarea unitară a activităţilor specifice derulate de Poliţia de Frontieră Română la frontiera maritimă şi fluvială, asigurarea unui înalt nivel de supraveghere şi control la frontiera maritimă a României, asigurarea respectării regimului juridic al frontierei de stat în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră Române la Marea Neagră şi Dunărea maritimă, combaterea migraţiei ilegale şi infracţionalitatea transfrontalieră în zona de responsabilitate" a spus Igaş.
Înfiinţarea Gărzii de Coastă va presupune reorganizarea inspectoratelor Poliţiei de Frontieră din Constanţa, Tulcea, Brăila şi Ialomiţa, măsura urmând să ducă şi la desfiinţarea a 350 de posturi de poliţişti de frontieră şi personal contractual, a completat ministrul de interne.
"Prin comasarea celor două inpectorate judeţene - Constanţa cu Tulcea - şi prin transformarea celorlalte inspectorate judeţene - Brăila şi Ialomiţa - practic, vom avea o reducere de personal cu aproximativ 350 de angajaţi. Sunt poliţişti de frontieră şi personal contractual. Salariile vor fi aceleaşi, nu vor fi modificate, vor avea aceleaşi drepturi, doar că anumite direcţii, anumite structuri se vor comasa. Neavând nevoie de direcţie juridică, devine doar una, compartiment financiar unul", a completat acesta.
Fondul pentru subvenţii la energia termică a fost epuizat
Întrebat dacă i-a prezentat premierului vreun plan privind subvenţiile la energia termică, ministrul administraţiei şi internelor a declarat că fondul pe 2011 a fost deja epuizat.
"Noi, practic, în acest an, am avut un fond pentru gigacalorie, am epuizat aceste fonduri, urmând ca în cursul acestei veri toată acţiunea de subvenţie să treacă la Ministerul Muncii", a răspuns ministrul.
Chiar la începutul acestei săptămâni, premierul Emil Boc declarase să doar acele familii care au venituri de până la 850 de lei pe membru vor mai putea beneficia de subvenţii guvernamentale la căldură, în perioada noiembrie 2011-martie 2012. El preciza că se încearcă eliminarea acestui sprijin pentru persoanele ale căror venituri depăşesc acest nivel, informează redactorul RRA.