Guvernul a eliminat subvenția pentru căldură
Premierul Emil Boc a declarat că subvenţia nediferenţiată, acordată de Guvern, la combustibil, este eliminată, şi o parte din banii din această subvenție vor ajunge la Ministerul Muncii, pentru a spori numărul ajutoarelor de încălzire.
Articol de Petruţa Obrejan, 31 August 2011, 19:52
Șeful Executivului susține că valoarea ajutoarelor de încălzire acordate de Ministerul Muncii va crește de la 120 de milioane de lei la 345 de milioane de lei.
Totodată, acestor ajutoare li se vor adăuga și cele de la încălzire sau subvenţiile acordate de autorităţile locale.
”Prima concluzie este că acum subvenţia pe care o dădea Guvernul, generalizat la toată lumea, o bună parte din aceasta se duce la Ministerul Muncii pentru ajutoare de încălzire acordate persoanelor care au venituri mici”, a explicat Emil Boc.
În continuare, Ministerul Muncii, a precizat premierul, va acorda ajutoare de încălzire în funcţie tranşe de venit.
”Principala modificare constă în aceea că am introdus încă o tranşă suplimentară în grilă, pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, şi anume este tranşa de la 615 la 786 de lei (...) Prin această creştere, de la 615 la 786, creşte numărul beneficiarilor de la 200 de mii la 320 de mii de beneficiari, ca ajutoare de încălzire pentru perioada sezonului care urmează”, a afirmat premierul.
El a cerut și autorităților locale să aplice grila stabilită de guvern.
”Autorităţile locale să acorde şi ele ajutoarele de încălzire, în limitele stabilite de către Guvern, şi atunci factura pentru consumatorul vulnerabil sau pentru cei cu venituri mici, aşa cum sunt definiţi ei aici, va fi aceeaşi ca aceea de anul trecut” a subliniat premierul.
Emil Boc a susținut că face aceste precizări întrucât că există tentaţia mai multor primării să nu mai acorde subvenţie.
”Încercând să dea vina, totul pe Bucureşti, că le-a luat Guvernul subvenţia.Nu. Guvernul nu le ia posibilitatea de a acorda ajutoare de încălzire. Şi dacă dau măcar jumătate din cât au dat anul trecut, cei care sunt cu venituri până la 786 de lei nu plătesc în plus la factura la energia termică”, a mai spus EMil Boc.
PDL susține decizia guvernului
În plus, autoritățile locale în funcţie de resursele proprii, pot aproba, a declarat Emil Boc, prin hotărârea consiliului local, ajutoare pentru energia termică, peste tranşele şi procentele stabilite de guvern.
Chiar la începutul acestei săptămîni, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu a precizat că, democrat liberalii susțin decizia Guvernului de a retrage subvenţia pentru căldură şi de a păstra ajutorul pentru încălzire
În plus, mai spunea acesta, între subvenţie şi ajutoarele pentru încălzire există o diferenţă.
"Retragerea subvenţiei şi păstrarea ajutorului este o decizie corectă pentru că opreşte acest sistem în care se ajungea la situaţia la care un şomer era sprijinit de stat să-şi plătească factura exact în aceeaşi măsură în care este sprijinit şi domnul Dan Voiculescu, ceea ce evident induce o anumită notă de incorectitudine şi de injustiţie socială", a afirmat, luni, Sever Voinescu.
Purtătorul de cuvânt al PDL, a amintit că "cele mai ineficiente CET-uri din ţară se află în localităţi cu primari USL".
"Am şi eu o veste bună pentru USL: are 70%. Dar şi o veste proastă: nu e vorba de procente, ci de CET-uri ineficiente pe care primarii lor le păstoresc", a afirmat Voinescu.
USL: soluția adoptată de guvern este una politică
Alianța opoziției nu este de acord cu decizia guvernului de a elimina subvenţia la căldură
Copreşedintele USL, Victor Ponta a anunţat, luni, că Uniunea Social Liberală nu este de acord cu decizia guvernului de a elimina subvenţia la căldură.
Victor Ponta a mai spus că dacă se aplică această măsură, din peste un milion de familii racordate la centralele actuale, doar în jur de 300.000 vor mai putea beneficia de ajutoarele sociale.
Liderul social democraţilor a susţinut că soluţia adoptată de guvern este una politică, iar cei care vor avea de suferit vor fi primarii USL.
"Primarii Uniunii Social Liberale, fie PSD, fie PNL, se vor trezi în imposibilitatea... oricum, au veniturile reduse, nu au primit niciun ban de la buget în această perioadă, se vor trezi, practic, în imposibilitate de a asigura încălzirea şi apa caldă în această iarnă", a spus Victor Ponta.
Modificarea Codului Fiscal, aprobată de guvern
Tot în şedinţa de guvern au fost aprobate în ședința de miercuri, proiectele de modificare a Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală
Premierul a anunţat că firmele care au până la trei angajaţi şi o cifră de afaceri de până în 100.000 de euro vor depune trimestrial declaraţia unică şi nu lunar, ca până acum.
Se vor introduce, astfel, măsuri de debirocratizare destinate firmelor mici.
”Aproximativ 54% din totalul firmelor din România vor beneficia de această facilitate, în sensul uşurării mecanismului birocratic în relaţia cu statul. Înseamnă economie de timp şi bani din partea acestor firme în raporturile cu declaraţiile, pe c are trebuie să le depună, potrivit legii”, a explicat șeful Executivului.
De asemenea, după intrarea în vigoare a Codului Fiscal, vor fi scutite de la plata penalităţilor de întârziere firmele care îşi vor achita obligaţia principală la stat şi dobânda până la sfârşitul anului.
”Dacă o firmă astăzi are o datorie de 100 de lei şi este compusă din 70 de lei principalul plus dobânda şi 30 de lei penalităţi, dacă această firmă, până în 31 decembrie, îşi plăteşte principalul plus dobânda, adică 70 de lei, este scutită de plata penalităţii de 30 de lei”, a susținut premierul.
Şeful Executivului spune că măsura vine în sprijinul firmelor care sunt sau au fost în dificultate în această perioadă de criză economică.
”Am luat această decizie, pentru că foarte multe firme, odată ce au o datorie, nu mai reşesc să iasă din spirala penalităţilor, dobânzilor şi datoriilor faţă de stat”, este de părere premierul.
El a mai spus că datorită faptului că aceste firme figurează cu datorii la bugetul de stat, ele nu pot participa la licitaţie, deşi poate aceeaşi sumă sau chiar mai mare o au de primit de la stat.
”Şi atunci, am fixat în Codul Fiscal şi în Codul de Procedură Fiscală faptul că certificatul de atestare fiscală trebuie acum să aibă două componente: pe de-o parte, să spună firma respectivă are 100 de lei datorii la stat, la bugetul de stat, dar, pe de altă parte, firma are de primit de la stat 100 de lei.(...), cu alte cuvinte, această firmă nu are datorii. În consecinţă, va putea să participe, în viitor, la licitaţie”, a afirmat Emil Boc.
Guvernul menține și în 2012 impozitarea clădirilor şi mijloacelor de transport
Astfel, cei care au mai multe case, mai multe proprietăţi sau maşini ”sofisticate”, spune premierul vor plăti și anul viitor mai mulţi bani la bugetul de stat.
”Menţinem, cu alte cuvinte, acelaşi regim de impozitare, aşa cum a fost în 2011, cu precizarea că în lege, la Parlament, se stabilise ca numai pentru anul 2011 să se plătească în acest mod”, a declarat după ședința de guvern, premierul.