Guvernul a aprobat primele măsuri solicitate de transportatorii şi fermierii protestatari
În domeniul agricol, Guvernul a aprobat ajutoare financiare şi modificări ale normelor privind folosirea utilajelor.
Articol de Radiojurnal, 19 Ianuarie 2024, 08:55
Executivul a aprobat, ieri, primele măsuri solicitate de transportatorii şi fermierii protestatari în cursul negocierilor purtate în ultimele zile.
În domeniul agricol, este vorba despre ajutoare financiare şi de modificări ale normelor privind folosirea utilajelor.
Este clar că protestele au fost îndreptăţite, iar aceste decizii confirmă că mare parte din cerinţele celor care au protestat sunt absolut legitime, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în deschidere a şedinţei de Guvern.
Acordăm un sprijin direct de 100 euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022. Compensaţia pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăşi 280.000 euro. Estimăm peste 162.000 de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja prevăzută în buget. În plus, mi s-a părut de bun simţ şi cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a conduce tractoare. Rezolvăm şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. Registrul Auto Român va putea efectua ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere cu laboratoare mobile, chiar la sediul fermei, a afirmat premierul.
Noi măsuri pentru transportatori şi producătorii agricoli
Guvernul a analizat în şedinţa de joi şi propunerea de amânare temporară a plăţii ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023.
Măsura este în lucru inclusiv la nivelul Băncii Naţionale şi al întregului sistem bancar, precum şi al Consiliului Concurenţei, astfel încât să fie găsite rapid de cele mai potrivite formule tehnice.
În domeniul transporturilor, modalităţile de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor au fost modificate de executiv.
Au fost stabilite limite privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor şi au fost clarificate aspectele legate de efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor lente şi atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier.
De asemenea, în urma discuţiilor, ASF a găsit împreună cu transportatorii o soluţie care va duce la un nivel decent al RCA la transportul de marfă, inclusiv pentru micii transportatori cu două-trei camioane, care nu au posibilităţile firmelor cu flotele mari.
În plus, se va permite plata în rate a RCA-ului şi posibilitatea suspendării poliţei cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă, din diverse motive. Şi permisul categoria B va fi echivalat, pentru ca posesorii lui să poată conduce şi tractoare agricole sau forestiere cu viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice, transmite redactorul RRA, Roman Mușat.
Potrivit premierului Marcel Ciolacu a fost abrogată limita de despăgubiri în cazul contractului naţional, după modelul unei convenţii recunoscute la nivel internaţional, iar limita de despăgubire va fi stabilită prin voinţa părţilor, exprimată în contractul de transport. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 ianuarie).