Guvernul a aprobat acordul de asociere a R.Moldova la UE
Autorităţile de la Bucureşti susțin că România îşi propune să fie primul stat care dă semnalul ratificării rapide a acordului de asociere a R.Moldova la UE.
Articol de Petruţa Obrejan, 28 Iunie 2014, 12:10
UPDATE Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele prin care supune spre ratificare Legislativului acordurile de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.
Guvernul a adoptat, în şedinţă extraordinară, proiectele de lege pentru ratificarea Acordurilor de asociere între Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora.
Proiectele urmează să fie înaintate spre aprobare parlamentului.
Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul şedinţei, că România trebuie să fie prima ţară care ratifică documentele şi care trebuie să facă lucruri concrete, pentru că Republica Moldova se va confrunta perioada următoare cu presiuni din parteaa Rusiei.
"Vă rog pe toţi, care aveţi acorduri de colaborare, să intensificăm în această vară - chiar dacă nu lucrează parlamentul, cele două guverne lucrează - şi să intensificăm tot ceea ce ţine de partea de cooperare pe educaţie, pe sănătate, pe justiţie, pe apărare, pe absolut toate lucrurile. Moldova, din punctul meu de vedere, va avea o perioadă de presiuni din partea Rusiei, pentru faptul că a semnat acest acord şi eu cred că prima ţară care are datoria chiar să facă ceva este România", a spus Ponta.
Guvernul a aprobat și Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii petrolului, astfel încât societatea Transgaz să poată administra gazoductul Iaşi - Ungheni.
În august 2013 a început construcţia gazoductului, lucrările urmând să se încheie în această vară.
În final, gazoductul Iaşi-Ungheni va putea transporta o capacitte de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, iar valoarea investiţiei se ridică la peste 26 de milioane de euro.