Guvernul a adoptat proiectele Codurilor fiscale
Guvernul a aprobat astăzi proiectul Codului Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală, cele mai importante prevederi vizează TVA de 20% pentru toate bunurile şi serviciile şi de 9% pentru carne, peşte, lapte şi produse lactate: ouă, legume şi fructe.
Articol de Radio România, 25 Martie 2015, 16:46
Premierul Victor Ponta estimează că una dintre reduceri s-ar putea aplica mai devreme de 1 ianuarie 2016, chiar de la mijlocul acestui an după discuţii cu instituţiile financiare internaţionale şi cele de resort din România.
"Este posibil ca reducerea TVA să o aplicăm mai repede, pentru că avem spaţiu bugetar pentru aşa ceva. Nu putem, şi să reducem de la 24 la 20 pentru toată lumea, şi să reducem la produsele alimentare. Putem ori una, ori alta! Vreau să vă rog, Agricultură, Finanţe, să facem o analiză ca, atunci când luăm decizia, să vedem care este mesajul mai bun, ca, de fapt, acea reducere de TVA să câştigăm mai mult, să avem încasări mai bune, evaziune fiscală mai puţină şi încredere în economia românească", a spus Victor Ponta, azi, în şedinţa de guvern.
Măsurile din noul Cod de Procedură Fiscală ar urma să fie aplicate în următorii cinci ani, a anticipat premierul.
În 2018, de exemplu, se va reduce contribuţia de asigurări sociale atât la angajat, cât şi la angajator.
Eliminarea impozitelor pe dividende, al taxei pe construcţii speciale sau scăderea accizelor sunt alte măsuri care ar urma să fie puse în aplicare potrivit unui calendar până în 2020.
Cele două proiecte de acte normative urmează să fie transmise Parlamentului, spre dezbatere şi aprobare, Senatul fiind prima cameră sesizată în acest sens.
Tot astăzi, Executivul a aprobat pachetele de servicii şi contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Printre noutăţi, Executivul menţionează îmbunătăţirea mecanismului privind schimbarea medicului de familie pe baza cardului de sănătate şi a cererii de transfer sau întărirea disciplinei contractuale între casele de asigurări de sănătate şi furnizori.
Au fost aprobate astăzi şi programele naţionale care vor fi derulate şi finanţate în 2015 şi în 2016 de Ministerul Sănătăţii şi CNAS, cele de imunizare sau pentru boli ca TBC, diabetul, cancerul, HIV-SIDA, bolile neurologice sau cele rare.