Guvernul a adoptat noua Strategie a educaţiei şi formării profesionale
Guvernul a adoptat "Strategia educaţiei şi formării profesionale din România 2016 - 2020".
Articol de Cătălin Purcaru, 27 Aprilie 2016, 18:52
Principalul obiectiv al Strategiei prevede ca învăţământul să fie adaptat cerinţelor pieţei muncii şi centrat pe dezvoltarea personală şi socială.
Tinerii între 15 şi 24 de ani, care nu sunt nici angajaţi şi nici nu urmează un program de educaţie sau formare profesională, precum şi persoanele confruntate cu perioade de tranziţie pe piaţa forţei de muncă sau cei în vârstă de peste 50 de ani, vor fi sprijiniţi de guvern prin acest plan de formare profesională adaptat cerinţelor pieţei muncii, prevede documentul.
Măsurile propuse vizează, de asemenea, crearea de reţele parteneriale între şcoli pe domenii specifice de formare profesională şi stimularea parteneriatului public privat.
Potrivit guvernului, peste 70 de mii de elevi vor fi astfel sprijiniţi prin finanţarea instruirii practice sau a nevoilor de cazare şi masă.
Sunt avuţi în vedere tinerii din mediul rural şi proveniţi din medii defavorizate, populaţia romă şi tinerii cu dizabilităţi sau cu deficienţe.
ostul aplicării acestei strategii pentru perioada 2016 -2020 este estimat la 1,8 miliarde de lei.
Tot în şedinţa de astăzi, guvernul a aprobat un calendar de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi a sistemului de probaţiune.
Valoarea totală estimată pentru punerea în aplicare a graficului de măsuri este de aproximativ 840 de milioane de euro pentru perioada 2016 - 2023.
"E vorba şi de penitenciare noi, dar şi de extinderea capacităţilor de cazare în penitenciarele existente", a precizat Dan Suciu.
Potrivit guvernului, Administraţia Naţională a Penitenciarelor urmează să creeze un număr de peste 10.000 de locuri noi de cazare şi să modernizeze un număr de 1.651 de locuri până în anul 2023.