Guvernul a adoptat noile măsuri fiscale
Noile măsuri fiscal-bugetare, contestate de sindicate şi patronate, vor aduce - potrivit guvernanţilor - importante beneficii, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru firmele care activează în România.
Articol de Petruţa Obrejan, 09 Noiembrie 2017, 05:55
Guvernul a adoptat astăzi, în pofida protestelor desfăşurate inclusiv de-a lungul şedinţei executivului, măsurile fiscale cu ajutorul cărora - explica premierul Mihai Tudose - vor putea să fie finanţate educaţia, sănătatea sau infrastructura.
Este vorba de un ansamblu de schimbări aduse Codului fiscal, care îi vor privi atât pe angajaţi, cât şi pe angajatori, iar unele dintre ele vizează împiedicarea externalizării profitului pentru companiile multinaţionale.
Noile măsuri fiscal-bugetare, contestate de sindicate şi patronate, vor aduce - potrivit guvernanţilor - importante beneficii, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru firmele care activează în România.
Premierul Mihai Tudose crede însă că atmosfera creată în jurul acestor măsuri ar fi determinată de reacţia unor multinaţionale.
"Vă spun are este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu este vorba despre trecerea contribuţiilor. Acolo şi sindicate, şi patronate - care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiei - s-au inflamat după ce guvernul doreşte să introducă nişte măsuri în ceea ce priveşte externalizarea profitului, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm, ca să nu mai fie deductibil tot profitul, adică să avem şi noi nişte bani din care să facem educaţie, sănătate şi infrastructură", a spus Mihai Tudose.
Cresc pensiile și indemnizațiile de creștere a copilului
Miniştrii au decis astăzi majorarea cu 17 lei a indemnizaţiei minime de creştere a copilului, de la 1 ianuarie, anul viitor, aceasta ajungând astfel la 1250 de lei.
Tot prin acelaşi act normativ s-a stabilit creşterea cu 120 de lei a pensiei minime, de la 1 iulie, anul viitor, dar şi creşterea punctului de pensie cu 100 de lei.
Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că aceste măsuri vin la pachet şi cu reducerea procentului de plată către pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75% .
Întrebată dacă sistemul informatic Revisal va putea suporta modificarea din ianuarie 2018 a contractelor individuale de muncă, ministrul muncii a explicat.
"Am făcut toate modificările necesare. Sistemul informatic este pregătit. De altfel, în perioada următoare, vom veni cu o hotărâre de guvern care prelungeşte la 20 de zile lucrătoare - adică pentru toată luna ianuarie - perioada de introducere a contractelor individuale de muncă, astfel încât angajatorii să nu aibă niciun fel de problemă, din acest punct de vedere", a susținut Lia Olguţa Vasilescu.
România, în pericol să piardă fonduri europene
România ar putea pierde 12 milioane de euro pe Programul Operaţional de Competitivitate, i-a atras atenţia ministrului delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, premeirul Mihai Tudose, ca urmare a modului în care au fost getsionate lucrurile de către conducerea Autorităţii de Management responsabilă cu acest program.
Premierul i-a cerut ministrului să ia rapid măsuri.
"Am dispus măsurile necesare ca să reparăm riscul de a pierde definitiv primii bani din 2014 - 2020, la sfârşitul lui noiembrie să nu pierdem totuşi aceşti bani. O să solicităm şi prezenţa Corpului de Control al primului ministru", a susținut Marius Nica.
A fost aprobat şi proiectul de lege care va permite achiziţionarea de la guvernul american a sistemului de rachete sol-aer Patriot, în valoare de peste 3,9 miliarde de dolari, fără TVA.