Guvernul a adoptat măsurile de austeritate convenite cu FMI
Executivul a decis tăierea salariilor bugetare și a pensiilor, precum si alte măsuri de austeritate. Scrisoarea către FMI va fi trimisă spre aprobare.
Articol de Politica Romaneasca, 27 Mai 2010, 10:13
Scrisoarea de intenţie către FMI, adoptată ieri, de Guvern, va fi trimisă, zilele acestea, la Washington, pentru aprobare. Autorităţile române aşteaptă astfel următoarea tranşă din acord să sosească la Bucureşti, la sfârşitul lunii iunie.
La fel este şi cazul memorandumului pentru Comisia Europeană, care va intra în circuitul de aprobare de la Bruxelles. Documentele aprobate de Guvern conţin măsurile de austeritate convenite cu instituţiile internaţionale.
Toate vor permite ţării să îşi limiteze deficitul bugetar prin reducerea cheltuielilor şi nu prin creşterea taxelor, după cum a explicat premierul Emil Boc. Şi ministrul finanţelor a dat asigurări că anul acesta taxele nu vor fi mărite. Chiar dacă economia are nevoie de finanţare suplimentară, acordul cu FMI va permite împrumuturi de pe pieţele externe la costuri reduse.
Premierul Emil Boc: "Majorarea TVA-ului şi a cotei unice ar fi împiedicat şi ultima şansă de relansare a economiei româneşti. Astfel, creşterea taxelor şi impozitelor ar fi generat inflaţie, ceea ce ar fi afectat la fel de mult buzunarul românilor. Peste un miliard de euro va trebui să luăm în continuare bani pentru a asigura susţinerea deficitului bugetar, de 6,8%, ce înseamnă plata salariilor şi a pensiilor, chiar şi reduse, plata investiţiilor, care pot asigura relansarea economică, plata celor necesare funcţionării statului."
Guvernul nu v-a afecta veniturile minimale.
Emil Boc: "Nu afectează salariul minim pe economie, nimeni nu va primi în mână, în România, un salariu mai mic de 600 de lei. Am păstrat pensia socială minimă garantată de 350 de lei. Măsurile de austeritate nu afectează alocaţia pentru copii. În privinţa mamelor, indemnizaţia va fi redusă cu 15%, dar nu mai puţin de şase milioane de lei."