Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare
Guvernul a adoptat legea privind măsurile fiscal-bugetare pentru care-şi va asuma răspunderea în Parlament, urmând ca actul normativ să fie trimis legislativului.
Articol de Andrei Şerban, 25 Septembrie 2023, 21:02
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în deschiderea şedinţei executivului, că România nu-şi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 miliarde de lei şi o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an.
Guvernul a decis astăzi ca mărirea salariului minim în agricultură și în construcții să se facă printr-o ordonanță de urgență și mărirea salariului minim pe economie în general la 3.300 de lei să se facă printr-o hotărâre, pentru a fi sigur că acestea vor intra în vigoare cât mai repede posibil.
Inițial, premierul Marcel Ciolacu dorea ca măririea acestor salarii să se facă prin legea pe care își va asuma răspunderea în fața Parlamentului, dar noutatea este că ele vor fi adoptate în două acte normative separate.
O altă noutate este legată de marile companii. Din cifra lor de afaceri se vor scădea investițiile și accizele, iar impozitul pe profit va rămâne la 16%.
Alte prevederi din lege: toți salariații vor plăti asigurările de sănătate, inclusiv cei din construcții și agricultură, care sunt scutiți în acest moment, IT-iștii care au salarii mai mari de 10.000 de lei vor plăti impozit, bugetarii care au salarii mai mari de 8.000 de lei net nu vor mai primi vouchere de vacanță și nici indemnizație pentru hrană.
O taxă specială vor plăti persoanele care dețin case mai scumpe de 500.000 de euro, dar cu condiția să nu plătească rate la bancă.
Legea nu prevede modificări substanțiale ale TVA-ului, așa cum preciza premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: Acest guvern nu crește TVA-ul general și păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente și medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic - de 5% - la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească la ea.
Legea adoptată de Guvern va fi trimisă Parlamentului, unde grupurile politice vor avea posibilitatea să depună amendamente.
Apoi, legea cu amendamente va ajunge din nou la Guvern, unde va avea loc o nouă ședință pentru a fi adoptată forma finală a legii.
Actul normativ va fi trimis iar Parlamentului, care va stabili data și ora la care premierul Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea pentru această lege.