Guvernul a adoptat Codul Muncii şi l-a trimis Parlamentului
Guvernul s-a reunit luni într-o şedinţă specială, pentru a finaliza textul noului Cod al Muncii, pentru care Executivul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament.
Articol de Petruţa Obrejan, 28 Februarie 2011, 09:22
Update-Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat, după şedinţa de guvern, că Executivul a adoptat forma finală a noului Cod al Muncii, acesta urmând să fie trimis, în cel mai scurt timp Parlamentului, în vederea asumării răspunderii.
Premierul Emil Boc, prezent, luni, la şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL, a declarat că proiectul Codului Muncii a fost deja trimis la Parlament în momentul în care el pleca de la Palatul Victoria, pentru a intra în procedura parlamentară a asumării răspunderii.
"N-am avut niciodată emoţii. Nu m-a speriat niciodată o moţiune de cenzură, cu atât mai puţin nu mă va speria această moţiune de cenzură dacă va fi depusă pe Codul Muncii, întrucât acest Cod al Muncii nou este absolut necesar pentru ca, pe de o parte, românii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă, pe de altă parte angajatorii să poată mai uşor angaja pe cei care doresc să muncească", a adăugat şeful Executivului.
După ultima întâlnire de vineri, cu sindicatele, premierul Emil Boc a precizat că în noul Cod, durata maximă legală a timpului de muncă nu va putea depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
El a anunţat şi pedepse mai mari pentru companiile care angajează la negru.
Sindicatele sunt nemulţumite de unele dintre modificări şi au ameninţat cu proteste şi chiar cu greva generală.
Partidele din opoziţie ameninţă şi ele cu depunerea unei moţiuni de cenzură, în cazul în care, Guvernul îşi va angaja răspunderea pe noul proiect legislativ.
PSD nu este de acord cu modificările propuse de guvern la proiectul Codului Muncii.
Liderul social-democrat, Victor Ponta, a precizat, duminică, că acestea nu vor flexibiliza piaţa muncii şi nu vor duce la crearea de noi locuri de muncă.
"Ideea principală a modificărilor aduse de Guvernul Boc este foarte simplă - un război cu confederaţiile sindicale şi, în al doilea rând, transformarea practic a tuturor angajaţilor, de data aceasta nu doar de la stat, ci mai ales din zona privată, într-un angajat al anilor '30 sau un angajat al unei ţări categoric neeuropene. Nu este în nici un caz un model european. Vom fi din nou un experiment şi o ciudăţenie în Europa", a susţinut Victor Ponta.