Guvernatorul BNR: Sistemul bancar românesc "neafectat de evoluţiile din Grecia"
Guvernatorul BNR, a dat asigurări azi că sistemul bancar românesc nu va fi direct afectat de o posibilă înrăutăţire a evoluţiilor din Grecia.
Articol de Iulian Olescu, 01 Iulie 2015, 16:14
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, face apel la înţelepciune şi raţiune în privinţa situaţiei din Grecia şi îndeamnă deponenţii la bănci să nu acţioneze emoţional pentru că, astfel, pierd şi timp, şi dobânda la depozite, şi comisionul de retragere anticipată.
Băncile cu capital grecesc din România au un rol moderat în sistemul bancar românesc, sunt bine capitalizate şi au o rată de solvabilitate peste media sistemului.
În plus, ele nu sunt dependente într-o măsură covârşitoare de finanţarea de la băncile mamă şi sunt pregătite să facă faţă unor eventuale situaţii nefavorabile, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Însă, cu toate acestea, situaţia din Grecia are un impact asupra sectorului financiar din România, impact constatat zilele trecute în evoluţia cursului de schimb al leului.
"Am văzut această volatilitate mai mare a cursului, mişcări de patru bani care, altminteri, nu ar fi anormale, înseamnă 1%. Nu s-au făcut tranzacţii, nu au ieşit cine ştie ce capitaluri şi, în consecinţă, definiţia noastră este că această volatilitate, variabilitate, fluctuaţie, cum vreţi să o numiţi, a avut, în special, motive emoţionale", spune guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu spune că astfel de mişcări de curs s-ar putea întâmpla şi în perioada următoare şi afirmă că, deşi din punctul de vedere al datelor economico-financiare impactul evoluţiilor din Grecia există, dar nu este unul mare, din punct de vedere emoţional, poate să fie, iar BNR monitorizează cu atenţie atât mediul intern, marcat de incertitudini, cât şi evoluţiile internaţionale.
BNR a decis, astăzi, să menţină nivelurile actuale atât la dobânda cheie, cât şi la rezervele minime obligatorii pe care băncile comerciale trebuie să le păstreze în conturile Băncii Naţionale.