Guvernanţii dau asigurări că preţurile la gaze şi alţi combustibili nu vor creşte la iarnă
Reprezentanţii Guvernului şi jucătorii din energie spun că preţurile nu vor creşte în această iarnă iar rezervele necesare pentru perioadele cu consum de vârf au fost înmagazinate în depozite.
Articol de Bogdan Isopescu, 15 Noiembrie 2016, 14:47
Este vorba de rezerve de gaze naturale, păcură, cărbune şi apă, toate necesare producerii de energie.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Havrileţ, a afirmat la o conferinţă de presă, că, spre exemplu, în depozitele RomGaz sunt înmagazinate 2,4 miliarde de metri cubi de gaze în condiţiile în care obligatia era de doar 1,7 miliarde.
Pe de altă parte, Nicolae Havrileţ spune că, pe fondul preţurilor internaţionale scăzute dar şi a măsurilor interne, preţul energiei nu va creşte deşi calendarul de liberalizare îşi urmează cursul.
De la 1 ianuarie, preţul pe care casnicii îl vor plăti pentru energie electrică va intra într-o nouă etapă a liberalizării, 70 de procente fiind achiziţionat de pe piaţa liberă iar 30 la sută de la cele mai ieftine companii, în speţă Hidro şi Nuclear.
Preţurile se păstrează neschimbate şi la gaze naturale până la 1 aprilie, moment în care va fi eliminat calendarul iar gazul pentru casnici va fi achiziţionat de pe piaţa liberă.
"De la 1 aprilie, Guvernul nu va mai institui preţuri reglementate la gazele naturale achiziionate pentru consumatorii casnici. Achiziţia de gaze naturale se va face în mod liber. Vom monitoriza piaţa în continuare, până în 2021, vom stabili tarife de furnizare reglementate pentru consumatorii protejaţi. Trebuie să gestionăm modul de formare a preţurilor, tocmai pentru a evita salturile şi, în special, măririle de preţ.", a anunţat Havrileţ.