Günther Krichbaum: Aderare la Schengen, în etape, pentru România
Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul federal al Germaniei, Günther Krichbaum, a declarat, vineri, la București, că aderarea României la spaţiul Schengen nu este definitiv amânată pentru anul viitor, dar se va face în etape.
Articol de Carmen Gavrilă, 17 Iunie 2011, 21:47
Parlamentarul german a explicat că, cel mai probabil, România va primi un calendar de aderare la Schengen, în septembrie, şi că aderarea propriu-zisă se va face în două etape: mai întâi vor fi deschise graniţele aeriene, care sunt mai uşor de protejat şi, la un moment ulterior, cele terestre şi maritime, pentru că acestea sunt încă nesigure.
Oficialul de la Berlin spune că îşi bazează declaraţia pe faptul că raportul Comisiei Europene privind justiţia din România va fi unul pozitiv, potrivit semnalelor venite chiar de la Comisie.
În plus, după o recentă întâlnire cu ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, Günther Krichbaum spunea că nu se va opune luării unei decizii favorabile aderării României la spaţiul Schengen, în cazul unui raport favorabil, şi asta pentru că Bucureştiul şi-a îndeplinit obligaţiile asumate.
Oficialul german spune însă că numai îndeplinirea acestor condiţii tehnice nu este suficientă.
Autorităţile române au tot reclamat, de-a lungul timpului, faptul că aderarea României la paţiul Schengen este nefiresc şi incorect legată de alte probleme, ca cea a corupţiei şi stării justiţiei din România.
Într-adevăr, niciunde, în criteriile Schengen, nu figurează vreo conexiune între condiţiile pur tehnice prevăzute şi justiţie.
Günther Krichbaum spune că, în acest punct, realitatea contrazice Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană.
”Îndeplinirea unor condiţii tehnice nu este suficientă. Pornind de la exemplul unei graniţe perfect protejate cu dotarea tehnică de rigoare, sisteme radare, bariere luminoase, senzori, la care, însă, lucrează un vameş corupt, care lasă să treacă necontrolat un autobuz plin de tinere proveniente din Ucraina. În cazul acesta, în final, nu poate fi vorba de o graniţă sigură”, a precizat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene.
Günther Krichbaum a admis că s-au făcut progrese mari în domeniul combaterii corupţiei, inclusiv în vămi, şi acest lucru se va reflecta, potrivit semnalelor, într-un raport pozitiv, al Comisiei Europene, în luna iulie, privind starea justiţiei din România.
Günther Krichbaum a admis că raportul şi aderarea la Schengen sunt legate.