Grindeanu: Transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori
Premierul Sorin Grindeanu susține că, prin forma actuală a bugetului, doreşte să transmită investitorilor un mesaj de stabilitate şi să le confirme determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri.
Articol de Alina Stănuţă, 07 Februarie 2017, 16:15
Parlamentul a adoptat astăzi proiectele de lege referitoare la bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul 2017.
Senatorii şi deputaţii le-au votat în forma şi cu amendamentele admise de Comisiile de buget - finanţe.
Opoziţia şi-a susţinut, din nou, în plen amendamentele, dar nu au fost acceptate.
La finalul dezbaterilor, premierul Sorin Grindeanu a spus că, prin forma actuală a bugetului doreşte să transmită investitorilor un mesaj de stabilitate şi să le confirme determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri.
Proiectul de buget prevede o creştere economică de 5,2%, o inflaţie de 1,4% şi un deficit de sub 3%, iar sănătatea, educaţia şi infrastructura sunt câteva dintre priorităţile construcţiei bugetare.
Parlamentarii PSD, ALDE şi UDMR au votat în favoarea celor două proiecte, în timp ce opoziţia - PNL, USR şi PMP - s-a pronunţat împotrivă.
Premierul Grindeanu, mesaj de stabilitate
Premierul Sorin Grindeanu declara, la finalul dezbaterilor că proiectul legii bugetului este unul echilibrat, concentrat pe politici sociale şi de dezvoltare.
"Aş vrea să transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori şi să le confirm determinarea Guvernului, de a sprijini mediul de afaceri. Avem în vedere, în continuare, reducerea taxelor şi facilitarea accesului la finanţare. Trebuie să menţinem încrederea românilor şi a învestitorilor în economia noastră la fel de mult cum trebuie să realizăm toate investiţiile pe care ni le-am propus", a spus Grindeanu.
Opoziția a votat împotrivă
Senatorul liberal, Florin Câţu, a argumentat, în numele opoziţiei, votul împotriva bugetului.
"Este un buget care încalcă Legea responsabilităţii fiscale, aşa cum spune Consiliul fiscal, este un buget care nu susţine anteprenoriatul, nu susţine economia de piaţă, este un buget pentru consum, este un buget care nu mai are bani pentru investiţii, investiţiile sunt finanţate din promisiuni, din fonduri europene sau din credite de angajament", a susținut Florin Câţu.
Potrivit legii, cele două documente pot fi atacate în termen de cinci zile, la Curtea Constituţională, după care vor fi trasmise la şeful statului, Klaus Iohannis, spre promulgare.