Grevă japoneză în Sănătate
Sindicaliştii din Sănătate intră în grevă japoneză, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru.
Articol de Radio România, 14 Octombrie 2013, 10:54
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas intră de luni într-o grevă japoneză în toată ţara, în semn de protest faţă de situaţia din sistemul sanitar.
Salariaţii vor purta banderole pe braţ pentru a-şi arăta nemulţumirea, dar activitatea se va desfăşura normal.
Lucrătorii din sistemul sanitar nu sunt de acord cu măsurile de reformă propuse de Ministerul Sănătăţii.
Ei sunt nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru.
"Creşterea procentului alocat din PIB la 6% în următorii trei ani de zile, o lege a salarizării pentru întreg personalul din sistemul sanitar. Suntem preocupaţi de acel proiect-pilot pe care nu putem să-l acceptăm în acest moment, de transformare a statutului juridic al spitalelor în regii autonome, SRL-uri şi ONG-uri, fapt care ar perturba activitatea în spitale şi ar face posibil ca anumite spitale să se închidă, iar pacienţii să nu aibă unde să se adreseze, ba mai mult, colegii mei să-şi piardă locurile de muncă şi, de asemenea, suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce doreşte ministrul sănătăţii, de a lua o parte importantă din banii alocaţi spitalelor să-i ducă în sistemul de reţea primară, reţea primară, care în ultimii ani de zile şi-a dovedit ineficienţa", a spus prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
Grevă şi la Brăila
Angajaţii din spitalele brăilene vor face grevă japoneză, între 14 şi 16 octombrie, transmite corespondentul Radio România, Gina Bahor.
Toţi angajaţii unităţilor sanitare vor protesta astfel pentru a cere bani mai mulţi pentru sănătate în proiectul de buget al Guvernului pentru anul viitor.
"Pe această cale vrem să subliniem că activitatea medicală din unităţile sanitare nu va fi afectată, că aceste proteste nu au conotaţie politică, nu sunt îndreptate împotriva conducerii unităţilor sanitare, autorităţilor locale, naţionale, ele având sens constructiv de a atrage atenţia asupra problemelor reale cu care se confruntă de peste 20 de ani sistemul, lucrătorii şi beneficiarii sistemului - pacienţii", a declarat dr. Cristian Pricop, preşedintele Colegiului Medicilor Brăila.
Acţiunea lor, ca de altfel şi cea a colegilor din toată ţară, se vrea a fi un preambul la marşul de protest care va fi organizat, cu acelaşi scop, pe data de 2 noiembrie, la Bucureşti.
Proteste în toată ţara
Mai multe filiale SANITAS din ţară au anunţat intrarea în grevă japoneză,sau doar susţionerea grevei japoneze.
De la Cluj-Napoca, Galaţi, Slatina sau Sfântu Gheorghe, corespondenţii Radio România Actualităţi transmit că zeci de mii de angajaţi din Sănătate poartă însemne ale protestului.
În Sălaj, în schimb, asociaţiile profesionale locale au decis să nu protesteze.
Eugen Nicolăescu: Fiecare este liber să facă ce doreşte
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că, prin greva japoneză declanşată, o parte din medici arată că ori nu vor să asculte ce spun reprezentanţii ministerului, ori nu ţin cont de ceea ce s-a discutat până în prezent.
"Eu cred că o parte din medicii care au luat această decizie (declanşarea grevei japoneze - n.r.) ori nu au vrut să ne asculte ce spunem, ori nu ţin cont de ceea ce am discutat până în prezent, până la urmă fiecare este liber să facă ceea ce crede de cuviinţă", a afirmat Eugen Nicolăescu la o dezbatere pe teme de sănătate.